Ministar ekonomije Nemačke posetiće Ukrajinu

Ministar ekonomije Nemačke posetiće Ukrajinu

Ukrajina i Nemačka planiraju da prodube energetsko partnerstvo i postave nove ciljeve tokom posete Ukrajini Roberta Habeka, vicekancelara i ministra privrede Nemačke, rekao je zamenik ukrajinskog ministra energetike Jaroslav Demčenkov.

„Nadamo se da ćemo tokom predstojeće posete ministra Habeka Ukrajini potpisati dodatno energetsko partnerstvo. Napravićemo ažuriranje“, rekao je Demčenkov.

On je odbio da komentariše datum predstojeće posete, ali je dodao da će „poseta biti obavljena vrlo brzo“.

Demčenkov je rekao da se energetskom partnerstvu, koje je pokrenuto pre dve godine, treba dodati i pitanje energetskog oporavka Ukrajine. On je rekao da su ukrajinski ministar energetike German Galuščenko i Habek razgovarali o tom pitanju tokom svog sastanka na marginama 9. Berlinskog dijaloga o energetskoj tranziciji. Saglasili su se da je potrebno ažurirati partnerstvo koje je uspostavljeno pre dve godine, uzimajući u obzir trenutnu situaciju.

Ukrajinska strana trenutno govori o novoj energetskoj strategiji, o mogućnosti da nemački biznis učestvuje u različitim projektima, rekao je Demčenkov.

Prema njegovim rečima, nemačke kompanije su zainteresovane za energiju vetra, posebno za offshore, solarnu, vodoničnu, bioenergiju i energetsku efikasnost. Zainteresovani su i za kreiranje IT rešenja: malih distributivnih mreža i pametnih mreža, odnosno sistema za prenos i distribuciju.