Žreb Svetskog prvenstva U-20 u Indoneziji odložen zbog protesta protiv učešća Izraela

Žreb Svetskog prvenstva U-20 u Indoneziji odložen zbog protesta protiv učešća Izraela

Žreb za Svetsko prvenstvo u fudbalu do 20 godina koje je trebalo da se održi u Indoneziji sledeće nedelje biće odloženo, rekao je izvor Rojtersu nakon što je guverner Balija odbio da ugosti tim Izraela, prenosi Rojters.

Indonežanski fudbalski savez (PSSI) saopštio je da je žreb koji je trebalo da bude održan u petak otkazan. FIFA je još uvek proveravala spremnost za turnir.

Turnir sa 24 tima trebalo bi da se održi od 20. maja do 11. juna u šest gradova, a Izrael je trebalo da debituje u takmičenju.

Džakarta post je ranije ovog meseca izvestio da je guverner Balija Vajan Koster pisao Ministarstvu omladine i sporta moleći ih da „usvoje politiku kojom se izraelskom timu zabranjuje da se takmiči na Baliju“ zbog sukoba sa Palestinom.

Pismo je poslato i PSSI. Rojters nije mogao da dođe do kancelarije guvernera za komentar. Rojters je takođe kontaktirao izraelski FA za komentar.

„Prethodno je guverner Balija Vajan Koster odbio prisustvo izraelske reprezentacije na FIFA Svetskom prvenstvu do 20 godina… Ovo može biti razlog da FIFA otkaže žreb Svetskog prvenstva za U-20“, navodi PSSI u izjava.

„Zato što je za FIFA odbijanje guvernera isto što i poništavanje organizacione garancije koju je izdala vlada pokrajine Bali.

Ranije ovog meseca, demonstranti su marširali u glavnom gradu Džakarte mašući indonežanskim i palestinskim zastavama zahtevajući da se Izraelu ne dozvoli učešće.

Stanovništvo Indonezije je pretežno muslimansko. Većina indonežanskih muslimana praktikuje umerenu verziju islama, ali poslednjih godina je zabeležen porast verskog konzervativizma koji se uvukao u politiku.

Tokom prošle godine, izraelske snage su uhapsile na hiljade na Zapadnoj obali i ubile više od 200 Palestinaca, uključujući borce i civile. U međuvremenu, više od 40 Izraelaca i troje Ukrajinaca poginulo je u napadima Palestinaca.

Ako Indonezija zbog toga izgubi prava domaćina, član Izvršnog komiteta PSSI Arija Sinulingga rekao je da je zabrinut zbog toga kako bi sankcije FIFA mogle da „izoluju indonežanski fudbal od sveta“.

Indonezija se automatski kvalifikovala za Svetsko prvenstvo do 20 godina kao domaćin, ali je poslednji put igrala na turniru 1979.

Indonezija je takođe suspendovana od strane FIFA na skoro godinu dana zbog mešanja vlade, a globalno fudbalsko telo ukinulo je suspenziju u maju 2016.

Ali u to vreme suspenzija je uskratila indonežanskim timovima šansu da se kvalifikuju za predstojeće velike turnire.

Sinulingga je rekao da se PSSI nada rješenju u kojem bi se politika mogla odvojiti od sporta, a njegov predsjedavajući Erick Thohir bi trebao koordinirati sa Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom omladine i sporta.

„Predsedavajući će takođe podneti izveštaj gospodinu predsedniku prvom prilikom da pronađe rešenje za sve ovo, i diplomatiju i spoljnu politiku… kako bismo spasili indonežanski fudbal koji volimo“, dodao je Sinulingga.

PSSI je rekao da bi gubitak prava domaćina naštetio izgledima indonežanskih fudbalskih timova da učestvuju u drugim FIFA turnirima u budućnosti, dok bi ekonomski gubici iznosili „trilione rupija“.

Indonezija takođe pokušava da obnovi svoju reputaciju nakon što je smrtonosni stampedo prošle godine doveo do smrti 135 gledalaca na stadionu u Istočnoj Javi u oktobru. Mnogi su bili zgnječeni dok su bežali ka izlazu nakon što je policija ispalila suzavac u masu.