Volonteri skupljaju školjke Severnog mora

Volonteri skupljaju školjke Severnog mora

Stotine volontera spustilo se ovog vikenda na plaže na obali Severnog mora da sakupljaju morske školjke kao meru biološke raznovrsnosti mora.

Iako vežba ima ozbiljnu naučnu svrhu, ovo je takođe zabavan dan na obali za belgijske, francuske i holandske porodice sa decom.

U subotu su Nataša Perales i njena deca obeležili široku spiralnu šaru na pesku u Midelkerkeu, u Flandriji, i napunili svoje plastične kante školjkama.

Žetve su odnete u centar za sortiranje koji su vodili volonteri, da bi se prebrojali i podelili po vrstama.

„Pronašli smo dagnje, ostrige, kukuljice, najmanje šest različitih vrsta“, rekao je 40-godišnji Perales za AFP. „To je sjajna aktivnost, uprkos vremenskim prilikama.“

Hrabreći jakim naletima vetra, desetak učesnika je zaokupljalo sabirno mesto Midelkerke.

Lorens Viroli (41) došla je sa troje dece.

„Naučili smo mnogo stvari“, rekla je. „Prošle godine smo učestvovali u danu čišćenja na plaži. Za decu je važno da vide evoluciju biodiverziteta i da ih upoznaju sa klimom.“

Prikupljanja su se odvijala duž 400 kilometara (240 milja) obale i oko 800 ljudi je učestvovalo u tri zemlje, a Francuska se po prvi put pridružila šestom godišnjem događaju.

Ukupno je uneto oko 38.000 granata, otprilike koliko i na prošlogodišnjoj manifestaciji.

„Školjke su dobar pokazatelj stanja biodiverziteta u Severnom moru“, objasnio je Jan Sejs, koji organizuje istraživanje za Flandrski institut za more (VLIZ).

„Prošle godine, 15 odsto pronađenih školjki pripadalo je egzotičnim vrstama“, rekao je on, usred strahovanja da bi strane vrste školjki mogle postati invazivna opasnost za domaće organizme.

„Videli smo, na primer, kako se na našim obalama pojavljuje atlantska školjka.

Volonteri su takođe bili u potrazi za školjkama sa rupama u njima, pokušavajući da izmere širenje grabežljivih morskih puževa koji plene školjkama.

U blizini plaže, penzionisani biolog Joris Hooze, 75, podučavao je volontere kako da ispituju mekušce pod njegovim mikroskopom i razlikuju njihove razlike.

„Videli smo kako se organizme koji inače žive u toplim vodama sve više pojavljuju“, rekao je on. „To je znak klimatskih promena.

Evropska unija želi da očisti mora oko svojih obala i obnovi prirodni ekosistem do 2030. Za to je dodelila 800 miliona evra sredstava za taj zadatak.

„Ako želimo da pogodimo tu metu, biće nam potrebna šira javnost“, rekao je Sejs. Pored svoje naučne vrednosti, lov na školjke je poslužio i za podizanje svesti, dodao je on.