Moravjecki: Ukrajini potrebna municija „ovde i sada“

Moravjecki: Ukrajini potrebna municija „ovde i sada“

Države članice EU nemaju dovoljnu količinu municije koja je Ukrajini potrebna na bojnom polju „ovde i sada“, a nemaju ni kapacitet da je brzo proizvedu. Stoga bi EU trebalo da ih kupuje od trećih zemalja, rekao je premijer Poljske Mateuš Moravjecki, prenosi Ukrinform.

„U Briselu je Polišinelova tajna da u Evropi nema municije. Ali postoji nekoliko mesta u svetu, uključujući Južnu Koreju i Izrael, gde ima mnogo više te municije. Stoga očekujem da će naši zajednički razgovori – do Evropska komisija i nekoliko ključnih zemalja, posebno Poljska, Nemačka i Francuska – dovešće do brzog prijema municije, jer je Ukrajini potrebna ovde i sada“, naglasio je Moravjecki.

On je uverio da će ubediti skeptične nacije, poput Francuske, u potrebu da EU zajednički kupuje municiju za Ukrajinu u trećim zemljama jer su te količine potrebne „veoma brzo“.

Pošto nemamo dovoljno municije u Evropi, moramo da je kupujemo iz inostranstva“, naglasio je poljski premijer.

On je dodao da upravo to sada radi Poljska, nabavljajući moderno naoružanje od Južne Koreje i SAD.

Moravjecki je takođe rekao da i preduzeća iz državne Poljske grupe za oružje (PGZ) i privatne odbrambene kompanije mogu da računaju na više odbrambenih naloga za proizvodnju dodatne municije.

On je napomenuo da će ne samo poljska odbrambena kompanija Dezamet S.A., koju će u ponedeljak posetiti evropski komesar za unutrašnje tržište Tjeri Breton, već i druge poljske odbrambene firme moći da primaju odbrambene naloge od EU.

„Ne može samo ova kompanija da računa na nove porudžbine i evropska sredstva. Na ovom objektu i drugim preduzećima u Poljskoj postavićemo nove tehnološke linije za proizvodnju municije. To će potrajati još malo, a u ovom preduzeću , pokušaćemo da što pre povećamo proizvodnju municije za magnitude“, naglasio je šef poljske vlade.

On je napomenuo da računa i na različite inicijative uz učešće privatnih kompanija koje će moći brzo da proizvode ovu vrstu proizvoda.

Moravjecki je napomenuo da je razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i da je ovaj rekao da će dve privatne nemačke kompanije, uz podršku savezne vlade, moći da proizvedu više municije.

„Mi želimo da radimo isto: PGZ i privatnu proizvodnju“, naglasio je premijer Poljske.

Šef poljske vlade je rekao da je „teško zamisliti“ koliko se projektila i artiljerijskih granata svakog dana ispaljuje na frontu u Ukrajini. Ukrajinske oružane snage dnevno koriste 2.000 do 6.000 metaka, dok Rusi ispaljuju od 20.000 do 60.000.

„Zbog toga ova proizvodnja mora da pokrije potrebe“, naveo je Moravjecki.

Kako je ranije preneo Ukrinform, poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da bi 11. paket sankcija EU protiv Rusije trebalo da bude usvojen u naredna dva meseca, uprkos uočenom „zamoru“ u nizu zemalja EU.