Podaci korisnika ChatGPT-a procureli zbog greške

Podaci korisnika ChatGPT-a procureli zbog greške

Usluga za ćaskanje sa veštačkom inteligencijom ChatGPT pretrpela je prekid i proboj podataka zbog greške, objavio je programer OpenAI na svom sajtu u petak. Stručnjaci su ranije upozoravali da usluga predstavlja rizik za sajber bezbednost.

Kompanija je objasnila da je usluga isključena u ponedeljak kako bi se pozabavila greškom koja nekim korisnicima omogućava da vide lične podatke drugih. „Nenamerno vidljive“ informacije su uključivale „ime aktivnog korisnika, adresu e-pošte, adresu za plaćanje, poslednje četiri cifre (samo) broja kreditne kartice i datum isteka kreditne kartice“. Saopštenje kompanije je uverilo klijente da potpune informacije o kreditnoj kartici „nisu otkrivene ni u jednom trenutku“. OpenAI se tada obavezao da će preduzeti niz koraka da poboljša bezbednost sistema kako bi sprečio bilo kakve dalje incidente. Izvršni direktor Sem Altman rekao je u tvitu u sredu da se kompanija „osećala grozno“ zbog situacije.

Kompanija je rekla da je vidljivost informacija o plaćanju uticala samo na „1,2% pretplatnika ChatGPT Plus koji su bili aktivni tokom određenog devetosatnog perioda“. Iako 1,2% može zvučati kao mali udeo, ChatGPT je u februaru dostigao 100 miliona korisnika, postavljajući rekord za najbrže rastuću korisničku bazu. Očigledno da nisu svi bili pretplatnici koji plaćaju, a manje ih je bilo aktivno tokom kvara. Međutim, OpenAI nije otkrio tačne podatke o tome koliko je naloga za plaćanje otkriveno.

Stručnjaci za sajber bezbednost ukazali su na rizike povezane sa ChatGPT-om. Istraživač M.H. Homaei je nazvao „rizik od kršenja podataka“ kao „jedan od primarnih bezbednosnih problema“ u članku krajem februara. Specops Softvare je upozorio da bi ChatGPT mogao biti „veći rizik za sajber bezbednost nego stvarna korist“, u prošlonedeljnom izveštaju. Međutim, tvrdili su da se sam program može koristiti za kreiranje zlonamernog softvera.

Nakon što je objavljen prošlog novembra, ChatGPT je postao istaknut kao veoma sposoban alat za veštačku inteligenciju. Program je čak položio i ispite na američkim univerzitetima za upis u pravne i poslovne škole. Vlasnik Tesle i milijarder Elon Musk nazvao je to „zastrašujućim dobrim“ i navodno je želeo da razvije sličan sopstveni alat za veštačku inteligenciju. Google se takođe pridružio trci veštačke inteligencije, nakon što je prošle nedelje lansirao svog ChatGPT rivala Bard.