Saudijska Arabija i Sirija razgovaraju o obnavljanju  odnosa

Saudijska Arabija i Sirija razgovaraju o obnavljanju odnosa

Ministarstvo spoljnih poslova Saudijske Arabije saopštilo je u četvrtak da je kraljevina u pregovorima sa Sirijom o obnavljanju konzularnih usluga po prvi put od 2012. godine, javili su saudijski državni mediji, preneo je AP.

Državna televizija Al Ekhbariia izvijestila je o razgovorima, pozivajući se na izvor u saudijskom ministarstvu vanjskih poslova. Saudijski i sirijski zvaničnici nisu bili odmah dostupni za komentar.

Kraljevina je podržala sirijsku opoziciju protiv vlade Damaska tokom sirijskog ustanka koji je pretvoren u građanski rat koji je počeo 2011. Međutim, poslednjih godina se sprema regionalno približavanje. Prošlomesečni razorni zemljotres u Siriji i Turskoj izazvao je međunarodnu simpatiju i ubrzao proces, a Saudijske i druge arapske zemlje su isporučile pomoć Damasku.

Obnavljanje diplomatskih odnosa ranije ovog meseca između regionalnih moćnika Irana i Saudijske Arabije, koje od 2011. podržavaju rivalske grupe u sirijskom sukobu, možda je bila prekretnica u političkom bogatstvu Damaska. Iznenađujuće saudijsko-iransko približavanje, do kojeg je došlo putem kineskog posredovanja, brzo je imalo talasne efekte širom regiona.

Ministar spoljnih poslova Saudijske Arabije javno je priznao da postoji sve veći konsenzus među arapskim zemljama da je dijalog sa Damaskom neophodan.

Saudijska Arabija je domaćin sledećeg samita Arapske lige u maju, gde se većina država nada da će obnoviti članstvo Sirije nakon što je suspendovano 2011. godine, rekao je ranije ovog meseca generalni sekretar lige Ahmed Abul Gejt.