Ukrajina će ove jeseni primiti tenkove Abrams od SAD

Ukrajina će ove jeseni primiti tenkove Abrams od SAD

Sjedinjene Države planiraju da ubrzaju isporuku tenkova Abrams Ukrajini, rekao je zvaničnik Pentagona u utorak, obezbeđujući Kijevu vitalnu opremu već ove jeseni za odbranu od ruskih snaga, prenosi Rojters.

U januaru su SAD obećale da će Ukrajini isporučiti 31 napredni tenk M1A2 Abrams nakon višemesečnog izbegavanja ideje o razmeštanju tenkova koje je teško održavati u Ukrajini, koju je izvršila invazija Rusije u februaru 2022.

Američki zvaničnici i izvor upoznat sa situacijom ranije su rekli Rojtersu o promeni vremena isporuke.

Novi plan bi Ukrajini dao varijantu tenka M1A1 SA Abrams, koji može da radi na dizel gorivo kao i većina ukrajinske flote, rekao je jedan od zvaničnika. Promena takođe ubrzava isporuku za oko godinu dana, prema rečima savetnika iz Kongresa koji je obavešten o ovom pitanju.

Pentagon je „u bliskoj saradnji sa Ukrajinom doneo odluku da obezbedi M1A1 varijantu tenka Abrams, što će nam omogućiti da značajno ubrzamo rokove isporuke i isporučimo ovu važnu sposobnost Ukrajini do jeseni ove godine“, rekao je portparol Pentagona brigadni general Patrik. Rajder je rekao novinarima.

Ministarstvo odbrane ranije nije ponudilo nikakav konkretan datum za predaju tenkova u ukrajinske ruke, samo je reklo da će za to biti potrebni „meseci“. U utorak je Rajder ponudio da je prethodni vremenski okvir bio duži od godinu dana.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razmatrao je nekoliko opcija za ubrzanje isporuke, rekao je za Rojters pomoćnik Kongresa koji je upoznat sa planom.

Primeri opcija koje je Ostin mogao da proceni uključuju promenu položaja u redu za isporuku ili korišćenje američkih tenkova kojima je uklonjena osetljiva oprema, tako da ruske trupe ne mogu da je zarobe i proučavaju.

Proizvodna linija General Dinamics Corp trenutno završava oko 12 Abrams tenkova mesečno. Tenkovi M1A2 bi bili nabavljeni iz državnih „trupova“ i renovirani posebno za Ukrajinu, rekao je Rajder.

Sredstva za prepravku ili kupovinu tenkova Abrams dolazila bi iz fonda poznatog kao Inicijativa za pomoć u bezbednosti Ukrajine (USAI), koji omogućava administraciji predsednika Džoa Bajdena da nabavlja oružje iz industrije umesto da crpi iz američkih zaliha oružja.

Pentagon je u januaru izdvojio 400 miliona dolara iz sredstava USAI za prvobitno planirani 31 tenk M1A2. Ti isti dolari bi bili iskorišćeni za stvaranje ove serije M1A1, rekao je Rajder.