Ministri pravde se sastaju u Londonu kako bi izgradili podršku Međunarodnom krivičnom sudu

Ministri pravde se sastaju u Londonu kako bi izgradili podršku Međunarodnom krivičnom sudu

Ministri pravde iz celog sveta sastaće se u ponedeljak u Londonu kako bi razgovarali o povećanju podrške Međunarodnom krivičnom sudu nakon što je prošle nedelje izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, izveštava Rojters.

MKS je optužio Putina za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine dece iz Ukrajine. Moskva odbacuje optužbe, nazivajući taj potez neprihvatljivim i navodeći da nema pravnu snagu u Rusiji koja nije članica MKS.

„Okupljamo se danas u Londonu ujedinjeni jednim ciljem: da ratne zločince pozovemo na odgovornost za zločine počinjene u Ukrajini tokom ove nepravedne, ničim izazvane i nezakonite invazije“, rekao je zamenik britanskog premijera Dominik Rab.

„Velika Britanija će, zajedno sa međunarodnom zajednicom, nastaviti da obezbjeđuje Međunarodnom krivičnom sudu sredstva, ljude i stručnost kako bi osigurala zadovoljenje pravde.

Britanija je ove godine obećala 1 milion funti (1,22 miliona dolara) MKS-u, a ministarstvo pravde je saopštilo da se od drugih zemalja očekuje da obećaju finansijsku podršku tokom konferencije u Londonu, čiji će zajednički domaćini biti Britanija i Holandija.

Sredstva će ići za obuku istražitelja za ispitivanje navodnih ratnih zločina, kao i za psihološku i praktičnu podršku žrtvama, saopštilo je ministarstvo.