UBS kupuje Credit Suisse za skoro 3,25 milijardi dolara

UBS kupuje Credit Suisse za skoro 3,25 milijardi dolara

Bankarski gigant UBS kupuje problematičnog rivala Credit Suisse za skoro 3,25 milijardi dolara, u dogovoru koji su orkestrirali regulatori u nastojanju da izbegne dalja previranja koja potresaju tržište u globalnom bankarskom sistemu, preneo je Asošijeted pres.

Švajcarske vlasti su tražile da UBS preuzme svog manjeg rivala nakon što plan za Credit Suisse da pozajmi do 50 milijardi franaka (54 milijarde dolara) nije uspeo da uveri investitore i klijente banke. Akcije Credit Suisse i drugih banaka rasprodate su ove nedelje nakon propasti dve banke u SAD izazvale su zabrinutost za druge potencijalno nestabilne institucije u globalnom finansijskom sistemu.

Credit Suisse je među 30 finansijskih institucija poznatih kao globalno sistemski važne banke, a vlasti su zabrinute zbog posledica ako propadne.

Sporazum je bio „jedan od velike širine za stabilnost međunarodnih finansija“, rekao je švajcarski predsednik Alen Berset dok je najavio sporazum u nedelju uveče. „Nekontrolisani kolaps Credit Suisse-a doveo bi do nesagledivih posledica po zemlju i međunarodni finansijski sistem.

Švajcarsko savezno veće, sedmočlano upravno telo koje uključuje Berset, donelo je hitnu uredbu kojom se dozvoljava spajanje bez odobrenja akcionara.

Predsednik Credit Suisse Aksel Leman nazvao je sporazum „jasnom prekretnicom“.

„Ovo je istorijski, tužan i veoma izazovan dan za Credit Suisse, za Švajcarsku i za globalna finansijska tržišta“, rekao je Leman, dodajući da je fokus sada na budućnosti, a posebno na 50.000 zaposlenih Credit Suisse, od kojih 17.000 nalaze se u Švajcarskoj.

Kolm Keleher, predsednik UBS-a, pozdravio je „ogromne mogućnosti“ koje se pojavljuju iz preuzimanja i istakao „konzervativnu kulturu rizika“ svoje banke – suptilan potez na Credit Suisse kulturu koja je poznata po više lukavstvu, agresivnijem kockanju na veće prinose. Rekao je da će kombinovana grupa stvoriti menadžera bogatstva sa preko 5 triliona dolara ukupne uložene imovine.

Švajcarska ministarka finansija Karin Keler-Suter rekla je da savet „žali što je banka, koja je nekada bila model institucija u Švajcarskoj i deo naše jake lokacije, uopšte mogla da dođe u ovu situaciju.

Kombinacija dve najveće i najpoznatije švajcarske banke, od kojih svaka ima priču koja datira iz sredine 19. veka, predstavlja udar groma za reputaciju Švajcarske kao globalnog finansijskog centra – ostavljajući je na pragu da ima jednog nacionalnog šampiona u bankarstvo.

Dogovor je usledio nakon kolapsa dve velike američke banke prošle nedelje, što je podstaklo frenetični, široki odgovor američke vlade da spreči bilo kakvu dalju bankarsku paniku. Ipak, globalna finansijska tržišta su na ivici otkako je cena akcija Credit Suisse počela da pada ove nedelje.

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard pohvalila je „brzu akciju“ švajcarskih zvaničnika, rekavši da su one „instrumentalne za uspostavljanje urednih tržišnih uslova i obezbeđivanje finansijske stabilnosti“.

Ona je rekla da su banke „u potpuno drugačijem položaju u odnosu na 2008.“ tokom finansijske krize, delom zbog strože vladine regulative.

Dok UBS kupuje Credit Suisse, zvaničnici UBS-a su rekli da planiraju da rasprodaju njegove delove ili smanje veličinu banke u narednim mesecima i godinama.

Švajcarska vlada obezbeđuje više od 100 milijardi franaka pomoći i finansijske podrške da bi se sporazum ostvario.

Deo ugovora, oko 16 milijardi franaka (17,3 milijarde dolara) u obveznicama Credit Suisse biće izbrisano. Evropski bankarski regulatori koriste posebnu vrstu obveznica dizajniranih da obezbede kapitalni jastuk bankama u vremenima nevolje. Ali ove obveznice su dizajnirane da budu izbrisane ako kapital banke padne ispod određenog nivoa, koji je pokrenut kao deo ovog dogovora uz posredovanje vlade.

Berset je rekao da je Savezno vijeće već od početka godine raspravljalo o dugotrajnoj situaciji u Credit Suisse-u i održalo hitne sastanke u posljednja četiri dana usred rastuće zabrinutosti za njeno finansijsko zdravlje što je izazvalo velike padove u cijeni akcija i podiglo bauk finansijske krize 2007-08.

Investitori i analitičari bankarske industrije još uvek razmatramo dogovor, ali jedan analitičar je bio ljut na vesti zbog štete po reputaciju koju bi posao mogao da nanese na imidž švajcarskog globalnog bankarstva.

„Reputacija širom zemlje sa opreznim finansijskim upravljanjem, dobrim regulatornim nadzorom i, iskreno, pomalo grubim i dosadnim u vezi sa investicijama, je izbrisana“, rekao je Oktavio Marenzi, izvršni direktor konsultantske firme Opimas LLC, u mejlu.

Credit Suisse je Odbor za finansijsku stabilnost, međunarodno telo koje prati globalni finansijski sistem, označio kao jednu od važnih svetskih banaka. To znači da regulatori veruju da bi njegov nekontrolisani neuspeh doveo do talasa u celom finansijskom sistemu, za razliku od kolapsa Lehman Brothers-a pre 15 godina.

Matična banka Credit Suisse nije deo nadzora Evropske unije, ali ima entitete u nekoliko evropskih zemalja koji jesu. Lagardova je ponovila ono što je rekla prošle nedelje nakon što je centralna banka podigla kamatne stope — da je evropski bankarski sektor otporan, sa jakim finansijskim rezervama i dosta gotovog novca.

Mnogi problemi Credit Suisse-a su jedinstveni i ne preklapaju se sa slabostima koje su srušile banku Silicijumske doline i Signature banku, čiji su neuspesi doveli do značajnih napora za spasavanje od strane Federalne korporacije za osiguranje depozita i Federalnih rezervi. Kao rezultat toga, njihov pad ne znači nužno početak finansijske krize slične onoj koja se dogodila 2008.

Dogovor je za Credit Suisse kraj veoma nestabilne nedelje, posebno u sredu kada su njene akcije pale na rekordno nizak nivo nakon što je njen najveći investitor, Saudijska nacionalna banka, rekla da neće više ulagati novac u banku kako bi izbegla kvarenje propisa koji bi se aktiviralo ako bi se njegov ulog povećao za oko 10%.

U petak su akcije pale za 8% na 1,86 franaka (2 dolara) na švajcarskoj berzi. Akcije su doživele dugi pad: trgovalo se za više od 80 franaka u 2007.

Njene trenutne nevolje su počele nakon što je Credit Suisse u utorak izvestio da su menadžeri identifikovali „materijalne slabosti“ u internim kontrolama banke u vezi sa finansijskim izveštavanjem od kraja prošle godine. To je podstaklo strah da će Credit Suisse biti sledeća domina koja će pasti.

Iako je manji od svog švajcarskog rivala UBS, Credit Suisse i dalje ima značajan uticaj, sa imovinom od 1,4 triliona dolara pod upravljanjem. Firma ima značajne trgovačke kancelarije širom sveta, pruža usluge bogatima i bogatima kroz svoje poslovanje sa upravljanjem imovinom, i glavni je savetnik za globalne kompanije u spajanjima i akvizicijama. Konkretno, Credit Suisse-u nije bila potrebna pomoć vlade 2008. tokom finansijske krize, dok UBS jeste.

Švajcarska banka se zalagala za prikupljanje novca od investitora i uvođenje nove strategije za prevazilaženje niza problema, uključujući loše opklade na hedž fondove, ponovljene promene svog najvišeg menadžmenta i špijunski skandal koji uključuje UBS.