Nove strategije imunoterapije u ciljanju složenosti u mikrookruženju tumora

Nove strategije imunoterapije u ciljanju složenosti u mikrookruženju tumora

Simpozijum koji ima za cilj da pruži bolje razumevanje tumorskog mikrookruženja, imuno tolerogenih niša na početku raka i novih imunoterapijskih strategija kod pacijenata sa karcinomom glave i vrata predstavljen je na 52. godišnjem sastanku i izložbi AADOCR-a, održanom u saradnji sa 47. Sastanak CADR-a. Godišnji sastanak i izložba AADOCR/CADR održani su u Kongresnom centru Oregon u Portlandu od 15. do 18. marta 2023.

Imunoterapija raka je nastala kao obećavajući novi modalitet lečenja raka glave i vrata (HNC), izgrađen na povećanom razumevanju imunologije tumora u poslednje dve decenije. Međutim, postalo je jasno da nisu svi tumori jednaki kada su u pitanju njihovi imunološki profili, a mnogi su otporni na imunoterapiju. Stoga, postoji potreba da se bolje razume kompleksno mikrookruženje tumora da bi se preciznije odredila prognoza i dizajnirale terapijske strategije koje mogu da učine tumore podložnim imunoterapiji i imunološkim efektima konvencionalnih terapija.

Ovaj simpozijum, koji je organizovao Sajmon Jang sa Univerziteta Teksaški zdravstveni naučni centar u Hjustonu, pružio je pregled uzbudljivog razvoja na visokom nivou u razumevanju mikrookruženja tumora, kako u smislu kompleksne imunosupresivne mehanike ekstracelularnog matriksa, tako i stvaranja imunog sistema. tolerogena niša na početku raka, i kako nove imunoterapeutske strategije mogu ciljati na štetno imunološko mikrookruženje tumora kod raka glave i vrata. Širok spektar stručnosti predstavljali su istaknuti govornici kliničari-naučnici: teme su uključivale trenutne izazove u strategijama HNC hirurške onkološke ablacije i formiranje imunološke tolerogene niše na početku raka. Nakon toga su usledile nove strategije za ciljanje fibroznog zapaljenja i strategije zasnovane na biomaterijalu za imunoterapiju raka i isporuku terapeutika u imunosupresivno mikrookruženje tumora.

Simpozijum je bio usmeren na studente stomatologije, postdiplomske studente, stomatologe, stomatologe-naučnike i naučnike koji su želeli da prošire svoje znanje o mikrookruženju imunog tumora i kako će imunoterapija raka uticati na pacijente sa rakom glave i vrata. Ova sesija je bila podjednako namenjena kliničarima i istraživačima.