UN: Dramsko pozorište Mariupolj, železničku stanicu u Kramatorsku napala Rusija

UN: Dramsko pozorište Mariupolj, železničku stanicu u Kramatorsku napala Rusija

Komisija UN potvrdila je da su ruske oružane snage odgovorne za neselektivne vazdušne napade na dramsko pozorište i porodilište u Mariupolju, kao i za raketni napad na železničku stanicu u Kramatorsku, piše u izveštaju Nezavisne međunarodne istražne komisije o Ukrajini, prenosi Ukrinform.

„Okolnost napada koje su pokrenule ili verovatno pokrenule ruske oružane snage, a koje je Komisija istražila, dovela je do toga da utvrdi da je većina njih bila neselektivna. To uključuje slučajeve o kojima se često izveštava, kao što je napad 16. marta 2022. izveden tokom opsade Mariupolja na gradsko dramsko pozorište u kojem je ubijen i povređen veliki broj ljudi; napad 8. aprila 2022. na železničku stanicu u Kramatorsku, u kojem je poginulo 59 ljudi, a 92 povređeno; i napad 27. juna 2022. na tržni centar u Kremenčuku, u kojem je ubijena 21 osoba, a povređeno je na desetine“, navodi se u dokumentu.

Komisija je saopštila da „ruske oružane snage nisu preduzele izvodljive mere predostrožnosti da bi proverile da li su civili bili prisutni“.

„Stotine civila okupilo se u oblastima pogođenim napadima na železničku stanicu u Kramatorsku i Dramsko pozorište u Marijupolju. Slično, bilo je na stotine civila u stambenim naseljima u gradu Černihiv tokom napada 3. marta 2022. godine, u kojima je ubijeno najmanje 20 ljudi, a mnogi drugi povređeni“, navodi se u dokumentu.

Uprkos ciničnim lažima Kremlja, komesari UN su potvrdili da je Rusija, uz već pomenuti napad na dramsko pozorište, odgovorna i za napad na porodilište u Mariupolju.

Komisija je u ovim situacijama zaključila da su ruske oružane snage odgovorne. U preostalim slučajevima, tela žrtava su pronađena na ili blizu lokacija koje su ruske oružane snage koristile kao baze.

„To što su napadi uticali na civilne zgrade, kao što su funkcionalne medicinske ustanove, takođe pokazuje nepreduzimanje mera predostrožnosti. Ovo uključuje napad 9. marta 2022. na Mariupoljski centar za primarnu i sanitarnu pomoć br. 3, koji se često naziva porodilištem br. 3, u kojem su ubijene najmanje jedna trudnica i njeno nerođeno dete. Čak i da su ruske oružane snage imale vojne ciljeve u izvođenju napada, poseban zaštićeni status zdravstvenih ustanova trebalo je da ih navede na dodatnu pažnju“, navodi se u dokumentu.

Stoga je Komisija zaključila da su „ruske oružane snage počinile, a u nekim slučajevima je verovatno da će počiniti, neselektivne i neproporcionalne napade, koji predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava“.

Komisija je takođe procenila da li bombardovanje Mariupolja i opsada grada mogu predstavljati zločin protiv čovečnosti. Međutim, pošto Komisija nije imala pristup regionu Donjecka, uključujući Mariupolj, „nema dovoljno osnova da donese takvu odluku i preporučuje dalje istrage u tom pogledu“.

Kako je saopšteno, Dramsko pozorište Mariupolj, koje je korišćeno kao sklonište za bombe, bombardovano je od strane ruskih aviona 16. marta 2022. godine, pri čemu je poginulo do 600 ljudi.

Pre toga u ruskim vazdušnim udarima uništeno je porodilište, bolnica, dečje odeljenje i terapija u centru Mariupolja.

Ruske trupe su 8. aprila 2022. godine raketom Točka-U pogodile železničku stanicu u Kramatorsku, gde je hiljade ljudi čekalo evakuaciju.

Rusija je u svim slučajevima negirala odgovornost, cinično tvrdeći da je napade izvela ukrajinska vojska.