SAD kažu da „bez sumnje“ Rusija čini ratne zločine u Ukrajini

SAD kažu da „bez sumnje“ Rusija čini ratne zločine u Ukrajini

Nema sumnje da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini, izjavio je u petak portparol američkog Stejt departmenta nakon što je Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, prenosi Rojters.

„Nema sumnje da Rusija čini ratne zločine i zverstva (u) Ukrajini, i bili smo jasni da oni koji su odgovorni moraju da odgovaraju“, naveo je portparol u saopštenju poslatom e-poštom.

„Ovo je odluka koju je tužilac MKS doneo nezavisno na osnovu činjenica pred njim.

Vašington je posebno zaključio da su ruske snage počinile ratne zločine u Ukrajini i podržava odgovornost za počinioce ratnih zločina, dodao je portparol.

Sjedinjene Države nisu članica MKS-a.

Sud je ranije u petak pozvao na hapšenje Putina zbog sumnje da je protivzakonito deportovao decu i nezakonito prebacivanje ljudi iz Ukrajine u Rusiju od invazije Moskve 24. februara 2022. godine.

U izveštaju istraživača sa Univerziteta Jejl prošlog meseca, koji su podržali SAD, navodi se da je Rusija držala najmanje 6.000 ukrajinske dece u najmanje 43 kampa i drugih objekata kao deo „sistematske mreže velikih razmera“.

Moskva je više puta negirala optužbe da su njene snage počinile zverstva tokom jednogodišnje invazije na suseda, a Kremlj je tu sudsku odluku označio kao „ništavnu“.