SAD nastavljaju letove bespilotnih letelica iznad Crnog mora

SAD nastavljaju letove bespilotnih letelica iznad Crnog mora

Sjedinjene Države su nastavile letove osmatračke bespilotne letelice iznad regiona Crnog mora nakon presretanja ruskog borbenog aviona u utorak koje je dovelo do obaranja američkog drona za nadzor, izjavila su u petak dva američka zvaničnika, preneo je Rojters.

RK-4 Global Havk je u petak preleteo misiju u region, rekli su zvaničnici, a jedan je dodao da je to prvi takav let dronom od incidenta u utorak. Zvaničnici Pentagona su ove nedelje više puta naglašavali da incident neće sprečiti Vašington da obavlja takve misije.

Ipak, obaranje američke bespilotne letelice MK-9 u utorak bio je prvi direktni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini, što je pogoršalo ionako napete odnose između Vašingtona i Moskve jer su obe zemlje javno razmenile krivicu.

Rusija je odbacila optužbe SAD da su njena dva borbena aviona Su-24 bezobzirno postupila oko bespilotne američke letelice, i umesto toga okrivila je „oštro manevrisanje“ drona za pad.

Međutim, Pentagon je u četvrtak objavio snimak na kojem se vidi kako ruski borbeni avion Su-27 prilazi veoma blizu dronu i baca gorivo blizu njega, što je, kako su američki zvaničnici rekli, bio očigledan pokušaj da se ošteti američka letelica dok je letela.

Takođe je pokazao gubitak video zapisa nakon još jednog bliskog ruskog manevra, za koji je Pentagon rekao da je rezultat sudara ruskog aviona sa dronom.

Video se završava slikama oštećenog propelera drona, za koji je Pentagon rekao da je uzrokovan sudarom, zbog čega je letelica postala neupotrebljiva i dovela je do pada u duboke vode.

Incident iznad međunarodnih voda bio je podsetnik na rizik od direktne konfrontacije između SAD i Rusije oko Ukrajine, na koju je Moskva izvršila invaziju pre više od godinu dana i koju su zapadni saveznici podržavali obaveštajnim podacima i oružjem.