Francuska: 910 delfina nasukalo se na obalu Atlantika

Francuska: 910 delfina nasukalo se na obalu Atlantika

Najmanje 910 delfina nasukalo se na francusku obalu Atlantika od početka zime, izvestio je u petak okeanografski institut.

Samo tokom protekle nedelje, više od 400 morskih sisara pronađeno je nasukano duž obale, što je „broj bez presedana“, navodi se u izveštaju okeanografske opservatorije Pelagis sa sedištem u gradu La Rošel na zapadu zemlje.

Brojke su i dalje privremene, dodaje se.

Rani pregledi delfina su pokazali da su neki od njih mrtvi danima, a drugi nekoliko nedelja.

Većina njih je imala povrede koje su bile uhvaćene u ribarske mreže, drugu opremu za ribolov ili motore čamaca.

Između 2017. i 2020. prosečan broj nasukanih delfina tokom zime bio je 850.

Većina njih je umrla u februaru i martu, kada se delfini obično kreću bliže obali u potrazi za hranom i verovatnije će doći u kontakt sa ribarskim operacijama.

Neke nevladine organizacije i naučnici pozvali su na privremeni prekid ribolova u tim mesecima, ali se vlada umesto toga odlučila za rešenja koja ublažavaju uticaj industrijskog ribolova na delfine, kao što su kamere na brodu ili repelenti da ih drže podalje.

U februaru je komesar Državnog saveta, najveće francuske nadležnosti za vladina pitanja, izjasnio se za privremenu zabranu na nekim lokacijama određenih vrsta ribolova za koje se smatra da su odgovorni za mnoge smrti delfina.

Uskoro se očekuje zvanična odluka Saveta, nakon što je nekoliko udruženja za zaštitu životne sredine podnelo tužbu protiv vlade.