Francuski oklopni transporteri i tenkovi stigli u Estoniju

Francuski oklopni transporteri i tenkovi stigli u Estoniju

Oklopni transporteri Grifon i laki tenkovi na točkovima AMKS-10 francuskih oružanih snaga stigli su u četvrtak prvi put u Estoniju kako bi zajedno sa 350 vojnika učestvovali u šestomesečnoj misiji obuke NATO saveznika, prenosi „Evropska istina“.

17 francuskih oklopnih transportera Griffon i tri tenka AMKS-10 isporučeni su železnicom u estonski grad Tapa.

Vojna tehnika pripada novom francuskom kontingentu borbene grupe NATO. Koristiće ga nova rotacija od 350 francuskih stranih legionara.

Oklopni transporteri Griffon su se borili u raznim misijama širom sveta i koristili su ih pešadija, inženjerija i protivtenkovske snage.

Najnovija verzija Grifona koja je stigla u Estoniju ima brzinu do 110 kilometara na sat, oklopno vozilo je opremljeno bacačem granata kalibra 40 mm, laserskim sistemom upozorenja, mitraljezom 50 mm, raznim odbrambenim sistemima i može da nosi 10 vojnici sa opremom.

Grifon koristi komunikacionu mrežu SCORPION, koja omogućava deljenje obaveštajnih podataka u realnom vremenu, što znači da vozila međusobno komuniciraju kada otkriju neprijateljsku vatru i kretanje.

„Ova vozila su zaista teška, 24 tone, ali su u isto vreme veoma pokretna zbog činjenice da imaju 6 točkova. Kao što znate, ovde ima dosta močvara i veoma smo zainteresovani da vidimo kako će nastupaju ovde, ali sam siguran da brige nećemo morati da brinemo o tome. Videli smo njihovu efikasnost u pustinji i siguran sam da će se i ovde pokazati“, rekao je komandant francuskog vojnog kontingenta, Potpukovnik Bros.

Tenkovi AMKS-10 mogu da dostignu brzinu do 70 kilometara na sat i ranije su korišćeni u Africi i Avganistanu. Francuska je već obezbedila oružanim snagama Ukrajine tenkove AMKS 10-RC.

„Ovaj oklopni automobil je dizajniran za podršku i izviđanje. Opremljen je topom od 105 mm, ali je važno shvatiti da nije tenk. Koristi međuosovinsko rastojanje, zbog čega je oklopni automobil veoma brz i mobilni, što nije slučaj sa tenkom koji je veoma spor i težak“, rekao je vozač-mehaničar narednik Luc.

Od 2017. godine, francuska vojska u Estoniji se svake godine razmenjuje sa danskom vojskom. Međutim, nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, francusko vojno osoblje ostaje u Estoniji na stalnoj osnovi.