Libijski general: Pronađen nestali uranijum

Libijski general: Pronađen nestali uranijum

Otprilike 2,5 tone uranijuma za koje se navodi da je nestalo sa lokacije u Libiji, pronašle su oružane snage sa sjedištem na istoku zemlje, rekao je vojni portparol, samo dan nakon što je nuklearna agencija UN oglasila alarm zbog izgubljenog materijala.

Zvaničnik za medije Libijske nacionalne armije (LNA), general Kaled Mahjoub, rekao je da je deset nestalih buradi koncentrata rude uranijuma pronađeno samo 5 kilometara od skladišta u kojem su prvobitno bili uskladišteni u južnoj Libiji, blizu granice sa Čadom.

Mahjoub je spekulisao da su pobunjenici iz susedne države možda ukrali velike plave bubnjeve iz skladišta verujući da su u njima oružje ili municija, ali su ih kasnije odbacili.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), glavni nuklearni nadzor Ujedinjenih nacija, prvi put je prijavila nestanak rude uranijuma u ​​sredu, nakon inspekcije dan ranije. U izjavi koju je dobio Rojters, šef IAEA Rafael Grosi rekao je da materijal „nije prisutan“ na deklarisanoj lokaciji i da će agencija dalje istražiti kako bi utvrdila kako je uklonjen iz skladišta.

IAEA je saopštila da je upoznata sa saopštenjem generala LNA i da još uvek radi na potvrdi informacija. Iako je rečeno da nedostaje deset buradi, video snimak koji je podelila LNA čini se da prikazuje ukupno 18 kontejnera, navodi Rojters. Nejasno je šta objašnjava neslaganje.

Na čelu sa komandantom Kalifom Haftarom, LNA služi kao oružane snage za vladino telo sa sedištem u Tobruku i ne priznaje autoritet privremene države u Tripoliju koju podržavaju UN, stvorene posle građanskog rata u Libiji.

Savet bezbednosti UN je 2011. godine odobrio američki predlog za stvaranje zone zabrane letova iznad Libije na navodno humanitarnim osnovama, usred sve većeg sukoba između pobunjenika i vladinih snaga pod libijskim liderom Moamerom Gadafijem. NATO bi odmah pokrenuo kampanju bombardovanja vlade, dok su američke i britanske mornarice blokirale libijsku obalu. Gadafija su jezivo ubili pobunjenici u pogubljenju pored puta u oktobru 2011, što je dovelo do višegodišnjeg oružanog sukoba između više rivalskih frakcija.