Vučić: Bankarski sistem stabilan, devizne rezerve na istorijskom nivou

Vučić: Bankarski sistem stabilan, devizne rezerve na istorijskom nivou

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je bankarski sistem u Srbiji stabilan i da su državne devizne rezerve na istorijskom maksimumu.

Vučić je to izjavio tokom obraćanja građanima i poručio da „nema mesta bilo kakvom strahu zbog propasti nekih svetskih banaka“.

Dodao je da država povećava rezerve zlata i da su one na največem nivou u istoriji.

„Naše banke su sigurne čak razmišljamo o tome da zajedno sa osiguranjem depozita povećamo garancije države za depozite u bankama sa 50 na 100.000 evra. Ali o tom po tom. U narednih mesec dana donećemo odluku po tom pitanju“, naglasio je Vučić.

Dodao je da Srbija na svom računu ima 546 milijardi dinara ili oko petmilijardi evra.

Predsednik je rekao i da Vlada Srbije planira da nabavi 40.000 MPK đubriva i oko 50.000 tona uree kako bi bila sposobna da u slučaju potrebe interveniše na tržištu.

Dodaje da su trenutne zalihe kukuruza dovoljne, a da se planira nabavka male količine pšenice.

Istakao je da će za pet ipo mesec biti otvoren auto-put Ruma-Šabac, obilznica oko Kragujevca i da će se nastaviti i sa izgradnjom pruga i druge infrastrukture.

Predsednik je rekao da su u narednom periodu planira otvaranje dve nove fabrike u Valjevu, kao i proširenje Hajsensa, nekadašnjeg Gorenja.

„Za koji dan otvorićemo prvi stadion u Leskovcu, za 15 dana posle toga stadion u Loznici, a 15 dana posle toga stadion u Zaječaru, Kragujevcu“, rekao je Vučić i istakao da je prosto neverovatno da su to stadioni koji su izgrađeni u Srbiji.