Sudija želi plan za zaštitu grbavih kitova od ribolova

Sudija želi plan za zaštitu grbavih kitova od ribolova

Američki sudija je ove nedelje presudio da je Nacionalna služba za morsko ribarstvo prekršila zakon kada nije uspela da razvije plan za sprečavanje nanošenja štete grbavim kitovima od strane komercijalnih ribara sa Zapadne obale koji hvataju morsku ribu.

Zakon o ugroženim vrstama zahteva od ribarske službe da izradi plan za smanjenje broja kitova koji su slučajno povređeni ili ubijeni u ribolovu, ali agencija niti je izradila takav plan niti je počela da ga pravi, navodi se u presudi.

Oko 150 komercijalnih ribarskih brodova koristi zamke za hvatanje morske ribe u vodama Kalifornije, Oregona i Vašingtona.

Ribe žive na blatnjavom dnu okeana dubljim od 200 metara. Da bi ciljali ribu, ribari postavljaju više teških lonaca na morsko dno i povezuju ih zajedno sa teškom pecanjem.

Broj lonaca se kreće od 15 do 50, dok se redovi mogu protegnuti oko tri kilometra, prema sudskim dokumentima. Ribarstvo je u proseku godišnje koristilo 75.000 lonaca od 2015. do 2019. godine, navodi se u dokumentu.

Sudija Okružnog suda u SAD Džejms Donato našao je neadekvatnim obrazloženje agencije da nema dovoljno novca da razvije planove za smanjenje uzimanja za sve vrste kojima su potrebni. Sudija je rekao da nedovoljno sredstava može osloboditi vladu od ispunjavanja svih rokova za takve planove, ali agencija „ne može beskonačno odlagati“ njihovo stvaranje.

Donato je naredio da se stranke vrate na sud sledećeg meseca da razgovaraju o narednim koracima.

Michael Milstein, portparol agencije, rekao je da zvaničnici razmatraju odluku i da u ovom trenutku nisu imali dalji komentar.

Donatova presuda je odgovor na tužbu koju je prošle godine podneo Centar za biološku raznovrsnost, velika ekološka organizacija. U pritužbi se navodi da grbavi kitovi mogu umrijeti od gladi ili infekcije kada se zapetljaju u opremu za lonce.

Užad za pecanje može da se omota oko kita, ponekad ga usidri na mestu, što ga može udaviti ili teško povrediti, navodi se u tužbi. Kitovi takođe mogu da otplivaju, vukući opremu za sobom. U takvim slučajevima, uže za pecanje može da kopa u telo kita i iscrpljuje njegovu energiju.

Većina ribolova je koncentrisana kod Astorije i Njuporta u Oregonu i kod Fort Braga i San Franciska u Kaliforniji, navodi se u tužbi.

Grbavi kitovi žive u okeanima širom sveta i često migriraju na velike udaljenosti. U severnom Pacifiku se hrane u hladnijim vodama tokom leta, a razmnožavaju se u toplijim vodama tokom zime.

Postoje dve različite populacije grbavih kitova u vodama zapadne obale. Populacija Meksika je klasifikovana kao ugrožena prema Zakonu o ugroženim vrstama. Ovi kitovi se razmnožavaju i tele duž pacifičke obale Meksika i hrane se od Kalifornije do Aleutskih ostrva Aljaske.

Stanovništvo Centralne Amerike je ugroženo. Ovi kitovi se razmnožavaju i tele u vodama kod Kostarike, Gvatemale i drugih centralnoameričkih okruga. Leti plivaju na sever da bi se hranili u vodama Kalifornije, Oregona Vašingtona i Britanske Kolumbije.