Nemačka: Kažnjena kompanija koja je pomogla Rusiji da izgradi Krimski most

Nemačka: Kažnjena kompanija koja je pomogla Rusiji da izgradi Krimski most

Okružni sud nemačkog grada Kila doneo je rešenje kojim je izrekao kaznu od 1,3 miliona evra odgovornom licu kompanije u saveznoj državi Šlezvig-Holštajn zbog kršenja sankcija Rusiji, prenosi „Evropska istina“.

Prema optužnici, prekršaji su se desili u periodu od 2016. do 2017. godine. Tužilaštvo u Kilu započelo je istragu 2020. godine na osnovu preliminarnih nalaza carinske uprave i završilo je krajem 2022. godine.

Agencija ne otkriva o kojoj kompaniji je reč i u kom se regionu Šlezvig-Holštajn nalazi.

Kompanija je Rusiji prodala hidraulični čekić koji je korišćen za izgradnju Krimskog mosta. Tada su sankcije Evropske unije zabranjivale ekonomske transakcije sa pripojenom teritorijom.

Sud je odlučio da su sumnje da je kompanija prekršila savezni Zakon o spoljnoj trgovini i platnom prometu dovoljne. Sada odgovorno lice kompanije mora da plati 18.000 evra kazne, a biće plaćeno još 1,3 miliona evra kao rezultat oduzimanja imovine stečene kriminalnim radnjama.

Podsećanja radi, sankcije Ruskoj Federaciji zbog aneksije Krima prvi put su uvedene u junu 2014. godine, a poslednji put produžene u junu 2022. godine.

Oni uključuju zabranu uvoza u EU proizvoda sa nelegalno anektiranog Krima ili Sevastopolja, kao i zabranu infrastrukturnih ili finansijskih ulaganja i turističkih usluga sa nelegalno anektiranog Krima ili Sevastopolja.

Izvoz određene robe i tehnologija krimskim kompanijama ili za upotrebu na Krimu u transportnom, telekomunikacijskom i energetskom sektoru ili za istraživanje i proizvodnju nafte, gasa i mineralnih resursa takođe podleže ograničenjima EU.