Mediji: Medvedev naredio „Vagnerivnima“ da ubiju ministra odbrane Italije

Mediji: Medvedev naredio „Vagnerivnima“ da ubiju ministra odbrane Italije

Italijanska obaveštajna služba je prošle nedelje obavestila vladu zemlje da Kremlj navodno planira pokušaj ubistva ministra odbrane Gvida Krozeta, za koji je određena nagrada od 15 miliona dolara, objavio je list Il Foglio.

Kako se navodi u članku, zabrinutost italijanskih specijalnih službi izazvali su „besni ispadi” bivšeg predsednika Ruske Federacije Dmitrija Medvedeva, koji je prošle godine Krozeta nazvao „retkom budalom” jer je rekao da ako ruski tenkovi uđu u Kijev, počeo bi Treći svetski rat.

Rim takođe smatra da Medvedev, kao zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije i blizak Vladimiru Putinu, ima uticaj na donošenje odluka.

Italijanske specijalne službe, piše Il Foglio, presrele su zahtev bivšeg predsednika Ruske Federacije da se izvrši atentat na ministra odbrane za 15 miliona dolara, koji je navodno upućen privatnoj vojnoj kompaniji „Vagner”. „Vagnerijanci” bi mogli da izvrše pokušaj o trošku jedne od svoje dve ćelije u Evropi (o njima se piše i u izdanju pozivajući se na obaveštajne podatke) – u Srbiji ili Estoniji.

Materijal Il Folja ukazao je da je Medvedevov zahtev za pokušaj atentata na Krozeta podnet i pre najnovijih izjava italijanskog ministra, koji je optužio PMC „Vagner” za podsticanje migracione krize u Evropi.

Kao odgovor, vođa Vagnerovaca Jevgenij Prigožin nazvao je šefa italijanskog Ministarstva odbrane „ološem“ i pozvao ga da obrati pažnju na sopstvenu zemlju.