Žurba za zlatnim vizama nakon odluke Portugala da okonča mnogo kritikovanu šemu

Žurba za zlatnim vizama nakon odluke Portugala da okonča mnogo kritikovanu šemu

Plan Portugala da ukine svoju zlatnu vizu za investitore, koji tek treba da bude zvanično odobren, doveo je do žurbe sa prijavama prema savetodavnim firmama koje su kritikovale plan kao populistički.

Šema, namenjena državljanima koji nisu iz EU spremni da ulažu u Portugal, privukla je 6,8 milijardi evra (7,30 milijardi dolara) od svog pokretanja 2012. godine, pri čemu je najveći deo novca otišao u nekretnine. Uspješni kandidati zatim dobijaju pravo na boravak, piše Rojters.

Zlatna viza je žestoko kritikovana kod kuće zbog povećanja cena kuća, a Evropska komisija je pozvala na ukidanje takvih programa.

Kao deo paketa za rešavanje stambene krize kako rente takođe rastu, portugalski premijer Antonio Kosta objavio je prošlog meseca nameru da ukine tu šemu. Mera je na javnoj raspravi do sledećeg petka.

Armand Arton, šef kompanije Arton Capital, koja pomaže ljudima da dobiju drugi boravak ili državljanstvo putem investicija, rekao je da je njegova firma zabeležila skok od 50% u broju prijava od objave.

„Čim stavite rok za nešto, ljudi požuruju“, rekao je za Rojters Nuri Kac iz drugog savetnika, Apek Capital Partners. „Apsolutno ništa nije tako dobro kao rok u ovom poslu.“

U januaru su izdate 93 zlatne vize, što je pad od 45 odsto u odnosu na decembar, ali je broj ponovo porastao u februaru, kada je uručeno 130, uglavnom kineskim, američkim i turskim investitorima, prema podacima granične agencije.

Iako podaci pokazuju skok u broju prijava, proces može da potraje mesecima, tako da nije odmah jasno da li su brojke odraz vladinog saopštenja, koje je prvi put objavljeno u novembru.

I Katz i Arton su tu odluku opisali kao populističku.

„On (Kosta) samo pokušava da pokaže da radi nešto po pitanju cena stanova“, rekao je Kac.

Arton je rekao: „Video sam mnogo premijera kako šalju ovakve poruke za izborne glasove.

Kostina Socijalistička partija gubi podršku zbog stambene krize, između ostalog, ali sledeći izbori se održavaju tek 2026. godine.

Njegova kancelarija nije odmah odgovorila na zahtev za komentar. Kosta je ranije rekao da nema opravdanja za zadržavanje šeme jer je ispunio ulogu koju je trebalo da ispuni, bez detaljnijeg objašnjenja.

Zlatna vizna pravila već su se promenila prošle godine kako bi se investicije preusmerile sa usijanog tržišta nekretnina u velikim gradovima na depopulisana područja.

Goncalo Roko, iz portugalske kompanije Iour Properti Advisor, rekao je da je upozorio svoje klijente da ne pokušavaju da ubrzaju proces zbog rizika od birokratskih kašnjenja.