I Rusija i Ukrajina izveštavaju o velikom broju žrtava u Donjecku

I Rusija i Ukrajina izveštavaju o velikom broju žrtava u Donjecku

I Ukrajina i Rusija su u nedelju izvestile o velikom broju žrtava u ukrajinskom regionu Donbas, u fokusu sporog, dugotrajnog napredovanja Moskve na teritoriju njenog suseda, prenosi Rojters.

Veliki deo borbi na istoku bio je usredsređen na Bahmut, koji je uglavnom uništen u višemesečnim napadima i granatiranju od strane Rusije tokom sukoba koji traje godinu dana.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su ruske snage pretrpele više od 1.100 mrtvih za manje od nedelju dana borbi u blizini grada.

„Za manje od nedelju dana, počevši od 6. marta, uspeli smo da ubijemo više od 1.100 neprijateljskih vojnika samo u sektoru Bahmuta, što je nepovratni gubitak Rusije, upravo tamo, blizu Bahmuta“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

On je rekao da su ruske snage takođe pretrpele 1.500 „sanitarnih gubitaka“ – vojnika koji su bili dovoljno teško ranjeni da ih spreče iz daljih akcija. Uništeno je desetine komada neprijateljske opreme, kao i više od 10 ruskih skladišta municije.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da njene snage izvode dalje vojne operacije u oblasti Donjeck, koja zajedno sa susednom Luganskom regijom čini Donbas.

Ministarstvo je saopštilo da su ruske snage ubile više od 220 ukrajinskih pripadnika u poslednja 24 sata.

„Na pravcu Donjecka… tokom dana uništeno je više od 220 ukrajinskih vojnika, borbeno vozilo pešadije, tri borbena oklopna vozila, sedam vozila, kao i haubica D-30“, saopštilo je ministarstvo.

Ukrajina je u subotu saopštila da je više od 500 ruskih vojnika ubijeno ili ranjeno u poslednja 24 sata dok su se borili za kontrolu nad Bahmutom.

Rojters nije mogao nezavisno da proveri račune nijedne strane.

Ruske snage i trupe iz privatne Vagnerove grupe plaćenika zauzele su teritoriju u istočnom delu grada i periferiji na severu i jugu, ali do sada nisu uspele da je opkole.

Moskva kaže da bi hvatanje Bahmuta napravilo rupu u ukrajinskoj odbrani i predstavljalo korak ka zauzimanju čitavog industrijskog regiona Donbasa, glavnog cilja.