Nemačka mora da se pozabavi problemom rashoda

Nemačka mora da se pozabavi problemom rashoda

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner izjavio je u nedelju da želi da se pozabavi rashodima u budžetu za 2024. kako bi se popravio strukturni deficit zemlje koji je nastao kao posledica pandemije COVID-19 i energetske krize, izveštava Rojters.

Lindner je rekao da je u sredu obavestio kancelara Olafa Šolca da neće moći da predstavi kamen temeljac budžeta za 2024. na predstojećoj sednici vlade ove nedelje jer još nema dovoljno saglasnosti o tome.

„Imamo ogroman problem sa rashodima“, rekao je on za emiter ARD u nedelju. „Moramo da se konsolidujemo“, rekao je on i dodao da veći dug i porezi nisu valjane opcije.

Lindner, iz pro-poslovnih Slobodnih demokrata, i ministar ekonomije Robert Habek iz Zelenih prošlog meseca su se sukobili oko planova za budžet za narednu godinu, prema razmjeni pisama koju je video Rojters.

Odražavajući zabrinutost nekih Zelenih da neće biti dovoljno sredstava za neke od njihovih planiranih projekata, posebno pošto je vlada posvećena strogim pravilima o dugu, Habek je osporio Lindnerove predloge.

Habek je pozvao Lindnera da jednostrano ne daje prioritet potrošnji u nekim oblastima, uključujući oružane snage i smanjenje poreza za gastronomski sektor, rekavši da njegova stranka ne može da prihvati budžetske planove.

Lindner je grubim jezikom odbio Habeka.

U nedelju je rekao da koalicija nije blokirana, ali da je u teškoj situaciji.

Njegovo ministarstvo je nedavno saopštilo da bi nacrt budžeta trebalo da bude gotov do juna uprkos rastućim tenzijama.