Bajden će sprečiti ili ograničiti bušenje nafte na Aljasci

Bajden će sprečiti ili ograničiti bušenje nafte na Aljasci

Predsednik SAD Džo Bajden će sprečiti ili ograničiti bušenje nafte na 16 miliona hektara na Aljasci i Arktičkom okeanu, rekao je zvaničnik administracije u nedelju.

Ovo saopštenje, koje se očekuje u nedelju uveče, dolazi u trenutku kada se regulatori pripremaju da objave konačnu odluku o projektu Villov, kontroverznom planu bušenja nafte koji je pokrenuo ConocoPhillips.

Zvaničnik je zatražio anonimnost kako bi razgovarao o naporima za očuvanje pre nego što bude zvanično predstavljen.

Plan ima dva dela. Prvo, rekao je zvaničnik, Bajden će zabraniti bušenje u skoro 3 miliona hektara Arktičkog okeana, zatvarajući ostatak svojih federalnih voda od istraživanja nafte.

Drugo, administracija će razviti nova pravila za više od 13 miliona hektara na ogromnom zemljištu poznatom kao Nacionalne rezerve nafte – Aljaska. Zvaničnik je rekao da ova oblast obuhvata jezero Tešekpuk, visoravni Utukok, reku Kolvil, lagunu Kasegaluk i posebne oblasti zaliva Pird.

Nejasno je da li će ova najava ublažiti ekologe, posebno mlade aktiviste koji su preplavili društvene medije kritikama projekta Villov, ako administracija na kraju saopšti da će dozvoliti da projekat Villov krene naprijed.

Villov bi bilo najveće novo naftno polje u decenijama na Aljasci, sa proizvodnjom do 180.000 barela dnevno, navodi ConocoPhillips.