SAD vraćaju drevno oružje Ukrajini

SAD vraćaju drevno oružje Ukrajini

Američke vlasti predale su zalihe drevnog oružja ukrajinskoj ambasadi u Vašingtonu. Nejasno je ko je pokušao da prokrijumčari artefakte u SAD.

Tri metalna mača i kamena glava sekire predati su u petak, objavila je ambasada u tvitu. Ukrajinska misija je zahvalila američkim vlastima na pomoći u „repatrijaciji našeg kulturnog dobra i dela naše istorije“.

Predmete su zaplenili službenici američke carine i granične zaštite (CBP) u poštanskom objektu na međunarodnom aerodromu Džon F. Kenedi u Njujorku u septembru, navodi CBP u saopštenju u petak. Mačevi su stigli iz Rusije, a sekira iz Ukrajine, navela je agencija.

Iako su mačevi poslati iz Rusije, predstavnici ukrajinske vlade su sve predmete „identifikovali kao ukrajinsko kulturno dobro“, navodi se u saopštenju. CBP nije rekao ko ih je poslao, niti objasnio okolnosti njihove očigledne krađe.

Mačevi i sekire možda nisu jedino oružje koje je nedavno prokrijumčareno iz Ukrajine. Savremeno oružje – uključujući raketne bacače i drugo „visoko precizno oružje“ – koje su Kijevu dale SAD i njihovi saveznici prodato je na crnom tržištu kriminalcima i teroristima, izjavio je prošle godine ruski predsednik Vladimir Putin.

Pozivajući se na izveštaje o nestanku zapadnih pošiljki oružja u Ukrajini, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je u oktobru tvrdila da se do milijardu dolara ovog oružja svakog meseca šalje iz Ukrajine na Bliski istok, Afriku i jugoistočnu Aziju.