Stotine letova biće otkazano u Nemačkoj zbog štrajkova na nekoliko aerodroma

Stotine letova biće otkazano u Nemačkoj zbog štrajkova na nekoliko aerodroma

U ponedeljak će desetine hiljada putnika ponovo morati da se pripreme za značajna kašnjenja i otkazivanja letova na nekoliko aerodroma u Nemačkoj.

Aerodromi Hamburg, Hanover, Bremen i glavni aerodrom Berlin – Brandenburg BER štrajkovaće ceo dan po odluci sindikata Ver.di. Ovo bi trebalo da utiče i na druge aerodrome.

Sindikat je pozvao radnike obezbeđenja i druge radnike da stupe u štrajk. Očekuje se vreme čekanja, pa čak i otkazivanje letova, rekao je Ver.di tokom vikenda.

Prema podacima aerodromskog udruženja ADV, do sada je otkazan 351 let. 45.000 putnika je direktno pogođeno. Očekuje se da će ukupno biti pogođeno skoro 100.000 putnika, jer će letovi sa drugih aerodroma takođe biti otkazani. Udruženje je kritikovalo činjenicu da će Travellersi ponovo postati pijun u radnom sporu i žalili se da je to saopštenje objavljeno u kratkom roku. Malo je verovatno da će putnici imati priliku da traže alternative.

Razlog za štrajk su, kako navode iz sindikata, neuspeli kolektivni pregovori oko plaćanja zaposlenih u službi bezbednosti vazduhoplovstva za rad u nezgodno vreme. Ali pregovori za zemaljske radnike i radnike u javnom sektoru na saveznom i lokalnom nivou takođe su odigrali ulogu. Ver.di kaže da je godinama u pregovorima sa Saveznim udruženjem kompanija za bezbednost u vazduhoplovstvu (BDLS). Visina dopuna nije povećavana od 2006. godine, a razgovori o njegovom povećanju vode se od 2013. godine. Poslodavci još nisu dostavili ponudu.

Štrajkovi upozorenja na aerodromima mogu biti samo uvod u dalje obustave rada u drugim oblastima transportnog sektora. Sindikat železnice i transporta EVG trenutno pregovara o novim kolektivnim ugovorima sa Deutsche Bahn-om i 50 drugih železničkih kompanija. Ona će se sastati sa svakom od ovih kompanija najmanje jednom pre 23. marta. Nakon toga će biti napravljen bilans i doneta odluka o daljim merama, rekao je za vikend predstavnik EVG-a.

Podsetimo, nekoliko stotina letova otkazano je u vezi sa štrajkovima radnika na aerodromima Keln-Bon i Dizeldorf u Nemačkoj krajem februara u organizaciji sindikata Ver.di.