Eksplozivno kontaminirana područja u Ukrajini mogu biti veličine Britanije

Eksplozivno kontaminirana područja u Ukrajini mogu biti veličine Britanije

HALO Trust, globalna organizacija za čišćenje mina, procenjuje da su mine i eksplozivi u Ukrajini možda kontaminirali teritoriju veličine Britanije, navodi Njujork tajms.

Iako su ruske trupe koje su nekada okupirale mnoga polja južne Ukrajine odavno nestale, za sobom su ostavile kolosalan niz eksploziva, neke napuštene, a druge nameštene kao zamke.

Ukrajinski čistači mina poznati kao saperi još uvek moraju da pregledaju i uklone hiljade nagaznih mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava pre nego što bilo ko može da nastavi normalan život. Problem je posebno akutan u Hersonskoj oblasti.

Pored toga, veliki delovi oslobođene teritorije ostaju u dometu ruskog oružja i svakodnevno se granatiraju, uključujući i kasetnom municijom, koja može da raširi neeksplodirane bombe na velikom području.

Prema podacima otvorenog koda koje je prikupio HALO, od početka rata, skoro 200 civila je poginulo u nesrećama koje su uključivale mine, mada je verovatno da će to biti značajno manje.

Novinari su razgovarali sa Aleksandrom Hordijenkom, zamenikom regionalnog veća Hersona i predsednikom Hersonskog regionalnog udruženja farmera, koji je rekao da su neki farmeri, veoma pažljivo, počeli da istražuju svoje zemlje. Koristeći ručni detektor metala, kao i veći aparat pričvršćen za traktor, do sada je pronašao 1.500 mina, iako misli da bi ih moglo biti na stotine više.

Mnogi ukrajinski farmeri veruju da su ruske snage ciljale njihova polja i opremu da izgladnjuju Ukrajince i unište jednog od najvažnijih ekonomskih pokretača njihove zemlje, navodi Njujork tajms.