Kako prepoznati alergiju na buđ

Kako prepoznati alergiju na buđ

Postoji oko 1.000 vrsta plesni i — kao što ljudi koji pate od alergija verovatno znaju — oni su svuda.

Čak i ako imate alergiju na buđ, moguće je malo olakšati život, izbegavanjem, lekovima i smanjenjem buđi oko vas, prema blogu Ochsner Health-a, zdravstvenog sistema iz Luizijane.

Vrsta gljivice, plesni, proizvodi mikroskopske spore. Spore plesni stalno lebde u vazduhu, zbog čega izazivaju simptome alergije.

Buđ je povezana i sa alergijskim rinitisom i sa astmom, tokom cele godine.

Može se naći na otvorenom na trulim trupcima, u kompostnim gomilama i na travi. Raste na biljkama koje je ubila hladnoća.

U zatvorenom prostoru, može rasti u vlažnim prostorima kao što su kupatilo, kuhinja ili tavan.

Najbolji način da saznate da li vas muči alergija na buđ je da posetite alergologa, predlažu stručnjaci iz Ochsner Health-a.

Ponekad se simptomi alergije na plesni mogu pomešati sa prehladom, infekcijom sinusa ili drugom respiratornom alergijom. Simptomi uključuju svrab u nosu, očima ili grlu; kijavica; zapušen ili curenje iz nosa; kašalj; sluz u grlu; i simptomi astme, kao što su kašalj, piskanje, kratak dah i/ili stezanje u grudima.

Ako se osećate bolje kada izbegavate plesni, to može biti indikacija da imate alergiju na buđ.

Da bi postavio dijagnozu, alergolog će razmotriti vašu kompletnu medicinsku istoriju, uraditi fizički i možda kožni ili krvni test.

Da biste se borili protiv plesni, održavajte vlažnost u zatvorenom prostoru ispod 60%, idealno na 30% do 50%, prema američkoj agenciji za zaštitu životne sredine. Koristite odvlaživač ako je potrebno.

Odmah popravite krovove, prozore i cevi koji prokišnjavaju, preporučuju američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti. Temeljno očistite i osušite vlažne površine nakon poplave. Provetrite prostore za tuširanje, veš i kuvanje.

Opcije lečenja uključuju antihistaminike bez recepta i nazalne kortikosteroidne sprejeve. Korišćenje fiziološkog kompleta za ispiranje nosa može biti od pomoći, jer ispire iritanse iz disajnih puteva. Vaš lekar može takođe preporučiti injekcije protiv alergija.