Severnokorejski lider poziva na pojačane vežbe

Severnokorejski lider poziva na pojačane vežbe

Severnokorejski Kim Džong Un naredio je vojsci da intenzivira vežbe za odvraćanje i odgovor na „pravi rat” ako je potrebno, javili su državni mediji u petak, nakon što je vođa nadgledao vežbu protiv vatrenog napada za koju je rekao da je dokazala sposobnosti zemlje, preneo je Rojters.

Severna Koreja je u četvrtak ispalila balističku raketu kratkog dometa sa svoje zapadne obale, saopštila je vojska Južne Koreje, dodajući da analizira mogućnosti da je Severna Koreja lansirala više projektila istovremeno iz istog područja.

Fotografije koje je objavila severna novinska agencija KCNA pokazuju da je najmanje šest projektila ispaljeno istovremeno.

KCNA je saopštila da je jedinica obučena za „udarne misije“ ispalila „snažan rafal na ciljane vode“ i pokazala svoju sposobnost da se „suprotstavi stvarnom ratu“.

„(Kim) je naglasio da vatrogasne jurišne podjedinice treba da budu striktno pripremljene za najveće savršenstvo u izvršavanju dve strateške misije, odnosno, prvo da odvrate rat, a drugo da preuzmu inicijativu u ratu, stalnim intenziviranjem raznih simuliranih vežbi. za pravi rat…“, rekao je KCNA.

Kim je bila u društvu svoje mlade ćerke koja se nedavno pojavila u nizu velikih događaja.

Najnovija lansiranja projektila usledila su u trenutku kada su Sjedinjene Države i Južna Koreja sledeće nedelje trebalo da započnu velike vojne vežbe poznate kao vežbe Štit slobode. Severna Koreja se već dugo buni na vežbama saveznika kao proba za invaziju.

Sestra severnokorejskog lidera Kim, Kim Jo Džong, rekla je ranije ove nedelje da će se svaki potez za obaranje jedne od njenih probnih raketa smatrati objavom rata i okrivila zajedničku vojnu vežbu Sjedinjenih Država i Južne Koreje za rastuće tenzije.

Američka indo-pacifička komanda saopštila je da najnovije lansiranje ne predstavlja pretnju za Sjedinjene Države ili njihove saveznike, ali oružje za masovno uništenje Pjongjanga i programi balističkih projektila imaju destabilizujući efekat na region.

Sjedinjene Države će sledeće nedelje održati neformalni sastanak članova Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o kršenju ljudskih prava u Severnoj Koreji, što će verovatno razbesneti Pjongjang i podstaći protivljenje Kine i Rusije.