Bajden će ovog meseca posetiti Kanadu

Bajden će ovog meseca posetiti Kanadu

Predsednik Džo Bajden posetiće Kanadu kasnije ovog meseca, saopštila je Bela kuća u četvrtak, gde će se obratiti parlamentu zemlje i sastati se sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, piše AP.

Ključna tačka dnevnog reda biće modernizacija Severnoameričke komande vazdušno-kosmičke odbrane koja nadgleda nebo iznad kontinenta. Odbrambeno partnerstvo je nedavno bilo u centru pažnje kada je NORAD pratio sumnjivi kineski špijunski balon koji je prošao iznad dve zemlje pre nego što je oboren iznad obale Južne Karoline.

Američki borbeni avion je kasnije oborio neidentifikovani leteći objekat u kanadskom vazdušnom prostoru.

Pres sekretarka Bele kuće Karin Žan Pjer rekla je da će se Bajdenu pridružiti prva dama Džil Bajden i da će 23. i 24. marta provesti u Otavi. Ona je rekla da će putovanje „ponovo potvrditi posvećenost Sjedinjenih Država američko-kanadskom partnerstvu i promovisati našu zajedničku bezbednost, zajednički prosperitet i zajedničke vrednosti“.

Bajden i Trudo planiraju da razgovaraju o tekućem ratu u Ukrajini, jačanju lanaca snabdevanja i podršci čistoj energiji. Nestabilnost na Haitiju i migracije širom regiona takođe su na dnevnom redu.

Ovo saopštenje formalizuje razgovore o tome kada će Bajden prvi put otputovati kao predsednik u severni sused Sjedinjenih Država.

Bela kuća je ranije saopštila da će se putovanje dogoditi ovog meseca nakon što se Bajden sastao sa Trudoom u januaru tokom samita severnoameričkih lidera u Meksiko Sitiju.

Ključni prioriteti za Kanadu za posetu uključuju osiguranje da SAD ne uvode protekcionističke trgovinske mere, izazove granične migracije i podršku Ukrajini.

Koronavirus je primorao dvojicu lidera da se sastanu virtuelno 2021. godine, a Bajden još nije posetio Kanadu kao predsednik.