Naoružani napadač u Tel Avivu ubio tri osobe

Naoružani napadač u Tel Avivu ubio tri osobe

Palestinski naoružani napadač otvorio je vatru u Tel Avivu u četvrtak, ranivši tri osobe pre nego što ga je policija ubila u, kako je izraelski premijer Benjamin Netanjahu nazvao „terorističkim napadom” usred nemira na Zapadnoj obali, piše Rojters.

Islamistička militantna grupa Hamas tvrdi da je strelac, 23-godišnjak sa okupirane Zapadne obale, bio član.

Policija je ogradila ugao ulice Dizengof u centru grada gde se dogodio napad. Restoran je bio prazan nakon što su mušterije očigledno pobegle usred obroka, pokazuju snimci Rojtersa.

Lekari su povređene lečili na obližnjem trotoaru.

Pucnjava je usledila posle niza napada Palestinaca oko Jerusalima i na Zapadnoj obali u kojima je od kraja januara ubijeno 13 Izraelaca i jedna Ukrajinka.

Tokom prošle godine, izraelske snage su izvršile hiljade hapšenja na Zapadnoj obali i ubile više od 200 Palestinaca, uključujući i borce i civile. Više od 40 Izraelaca je poginulo u napadima Palestinaca u istom periodu.

„Večeras je došlo do još jednog terorističkog napada u srcu Tel Aviva“, rekao je Netanjahu nakon što je obavešten o događajima tokom posete Italiji.

„Ojačavamo snage bezbednosti i policiju koje se ove noći i svake noći bore protiv terorista.

Ranije u četvrtak, izraelske snage ubile su trojicu naoružanih napadača iz militantne grupe Islamski džihad u pucnjavi na Zapadnoj obali. Hamas je rekao da je pucnjava u Tel Avivu odgovor na to.

„Herojska operacija je prirodan odgovor na zločine koje je izvršila okupacija“, rekao je portparol Hamasa Hazem Kasem.

Trojica povređenih u pucnjavi u Tel Avivu hitno su prebačena u bolnicu, jedan u teškom stanju. Policajci su ubili napadača, rekao je izraelski ministar nacionalne bezbednosti.

Napad je uslijedio nekoliko sati nakon što je američki ministar odbrane Lojd Ostin okončao kratku posjetu Izraelu gdje je pozvao sve strane na deeskalaciju nasilja.

Nakon pucnjave, gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldai zamolio je demonstrante, koji su se okupljali protiv planirane revizije sudstva, da ostanu kod kuće.