SAD otvaraju specijalnu istragu o nesreći u kojoj je učestvovala Tesla

SAD otvaraju specijalnu istragu o nesreći u kojoj je učestvovala Tesla

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputu u sredu je saopštila da otvara novu specijalnu istragu o fatalnoj nesreći u februaru u Kaliforniji u kojoj je učestvovao Tesla Model S.

Agencija istražuje nesreću Tesle iz 2014. godine u kojoj je učestvovalo vatrogasno vozilo u okrugu Kontra Kosta u Kaliforniji. Vatrogasna služba je saopštila da je Tesla udario u jedno od njegovih vatrogasnih vozila i da je vozač Tesle proglašen mrtvim na licu mesta.

Tesla nije odmah komentarisao.

U decembru, NHTSA je saopštila da je otvorila dve nove specijalne istrage o nesrećama u kojima su učestvovala Tesla vozila za koje se sumnja da su bili u upotrebi napredni sistemi za pomoć vozaču.

Od 2016. godine, NHTSA je otvorila više od tri desetine Teslinih specijalnih istraga udesa u kojima se sumnjalo da su korišćeni napredni sistemi za pomoć vozaču, kao što je autopilot, sa 20 prijavljenih smrtnih slučajeva.

NHTSA obično otvara više od 100 specijalnih istraga udesa godišnje o novim tehnologijama i drugim potencijalnim problemima bezbednosti automobila koji su, na primer, ranije pomogli u razvoju bezbednosnih pravila za vazdušne jastuke.

U junu, NHTSA je nadogradio na inženjersku analizu svoju sondu kvara na 830.000 Teslinih vozila sa sistemom za pomoć vozaču Autopilot i koji uključuje sudare sa parkiranim vozilima hitne pomoći, uključujući vatrogasna vozila. Taj korak je bio neophodan pre nego što je agencija mogla da zahteva opoziv.

NHTSA proverava da li Tesla vozila adekvatno obezbeđuju da vozači obrate pažnju. Ranije je agencija saopštila da dokazi sugerišu da su vozači u većini nesreća koje se razmatraju poštovali Teslinu strategiju upozorenja koja nastoji da privuče pažnju vozača, što dovodi do pitanja o njenoj efikasnosti.