Volstrit se stabilizuje dan nakon strmoglavog pada

Volstrit se stabilizuje dan nakon strmoglavog pada

Akcije su u sredu na Volstritu stabilne i zatvorene sa mešovitim završetkom, dan nakon što ih je zabrinutost oko kamatnih stopa dovela do jednog od najgorih padova u godini.

S&P 500 je porastao 5,64 poena, ili 0,1%, na 3.992,01. Dov Jones Industrial Average je pao 58,06, ili 0,2%, na 32.798,40, dok je Nasdak kompozit dodao 45,67, ili 0,4%, na 11.576,00.

Oni su naglo pali prethodnog dana nakon što je šef Federalnih rezervi upozorio da bi mogao ubrzati povećanje kamatnih stopa ako pritisak na inflaciju ostane visok. Ovakva povećanja mogu ublažiti inflaciju usporavanjem ekonomije, ali takođe utiču na cene akcija i drugih investicija i povećavaju rizik od recesije u budućnosti, piše AP.

Predsednik Fed-a Džerom Pauel ponovo je u sredu rekao da je pritisak na inflaciju veći nego što se ranije očekivalo. Ali on je takođe naglasio mnogo snažnije nego što je to učinio u utorak da Fed još nije doneo odluku o veličini svojih budućih povećanja.

On je rekao da kreatori politike žele da vide šta kažu izveštaji uoči njihovog sledećeg sastanka kasnije ovog meseca. To je donelo utehu tržištu, koje je zadrhtalo dan ranije zbog straha da je Fed spreman da poveća veličinu svojih povećanja stopa.

„Nismo na unapred određenom putu i ​​bićemo vođeni dolaznim podacima“, rekao je Pauel.

Jedan izveštaj koji je posebno istakao izašao je dok je govorio u sredu ujutru. Pokazalo se da je broj raspisanih radnih mesta širom zemlje prošlog meseca ostao veći od očekivanog. Takvi podaci su postali mukotrpno ispitani na Volstritu jer mogu dati trag o tome gde plate idu radnicima.

Snažan rast plata je dobar za radnike koji se bore da održe korak sa visokom inflacijom, ali Fed brine da bi previsok rast mogao da izazove začarani krug koji inflaciju gura više.

Iako bi broj otvorenih radnih mesta veći od očekivanog mogao da uplaši tržišta, izveštaj je takođe pokazao neke znake ublažavanja pritiska, uključujući manji broj Amerikanaca koji su dali otkaz.

U zasebnom izveštaju u sredu se navodi da je zapošljavanje i dalje jače kod privatnih poslodavaca u SAD nego što se očekivalo. To bi moglo da ponudi kratak pogled na ono što bi mogao da kaže još jedan od izveštaja koje je Pauel istakao. Sveobuhvatniji izveštaj američke vlade o zapošljavanju zakazan je za petak.

Prošlog meseca, zapanjujući broj za taj izveštaj podstakao je zabrinutost na Volstritu da se inflacija možda neće hladiti tako brzo i glatko kako se očekivalo.

Osim izveštaja o poslovima u gangbustersu, drugi podaci su pokazali iznenađujuću snagu u svemu, od potrošnje američkih potrošača do same inflacije na više nivoa. To je dovelo do pada akcija i skoka prinosa na obveznice u februaru.

Zbog tako jakih podataka, Pauel je rekao da će stope verovatno biti veće nego što se ranije očekivalo. On je takođe rekao da bi Fed mogao da ubrza tempo svojih povećanja, što je preokret nakon što je prošlog meseca upravo smanjio veličinu svojih povećanja.

Očekivanja za čvršći Fed bila su najjasnija na tržištu obveznica, gde su prinosi poslednjih nedelja porasli.

Prinos na 10-godišnji trezor, koji pomaže u određivanju stopa za hipoteke i druge važne kredite, popeo se na 3,98% sa 3,97% kasno u utorak.

Prinos na dvogodišnji trezor, koji više zavisi od očekivanja za Fed, porastao je na 5,05% sa 5,02%. To je blizu najvišeg nivoa od 2007.

Prinosi na kratkoročne trezore ostaju daleko iznad onih za trezore koji dospevaju još mnogo godina u budućnosti. To je neobična pojava i ona koju Volstrit vidi kao prilično pouzdan signal za predstojeću recesiju.

Na osnovu toga gde se trgovci klade da će prinosi biti u budućnosti, čini se da tržište implicira da će inflacija i dalje biti vruća, Fed će brzo povećati stope, a zatim će ih tek postepeno smanjivati, kaže Džonatan Golub, glavni američki kapital strateg u Credit Suisse. Takođe je rekao da tržište obveznica izgleda signalizira da bi recesija mogla da počne u avgustu 2025.

Za sada, ekonomija i dalje izgleda otporno uprkos povećanju kamatnih stopa koje je Fed već bacio na nju. Pitanje je koliko dugo snažno tržište rada i potrošnja američkih potrošača mogu podržati druge oblasti slabljenja ekonomije, posebno ako Fed duže zadrži stope na višim, kao što upozorava.

Na Vol Stritu, Tesla je bio jedan od najvećih tereta na tržištu nakon što su američki regulatori primili dve žalbe da volan može da se skine sa njegovog SUV modela I dok se vozi. Pao je za 3%.

Na pobedničkoj strani je Campbell Soup, koja je porasla za 1,9% nakon što je prijavila veći profit i prihod u poslednjem kvartalu od očekivanog.