Australijski premijer Albaneze sastaće se sa Bajdenom u SAD

Australijski premijer Albaneze sastaće se sa Bajdenom u SAD

ustralijski premijer Entoni Albanez izjavio je u sredu da će posetiti Sjedinjene Države na bilateralnom sastanku sa predsednikom Džoom Bajdenom nakon njegovog putovanja u Indiju ove nedelje.

„Radujem se nastavku angažmana koji imam sa američkom administracijom“, rekao je Albanese novinarima pre odlaska u Indiju, ne navodeći datum putovanja u SAD, piše Rojters.

Očekuje se da će Albanez potpisati dugo očekivani pakt o izgradnji flote nuklearnih podmornica tokom svoje posete SAD sledeće nedelje, izvestio je u utorak Sidnej Morning Herald.

Albaneze treba da otputuje na ceremoniju potpisivanja, koja će se, kako se očekuje, održati u ponedeljak u San Dijegu sa Bajdenom i britanskim premijerom Rišijem Sunakom, navodi list, pozivajući se na sopstvene izvore.

„Uskoro ćemo imati dodatna saopštenja o detaljima o aranžmanima koji će se odvijati“, rekao je Albaneze.

Albanez je rekao da njegova vlada želi da diverzifikuje trgovinu sa Indijom, šestim najvećim trgovinskim partnerom Australije, i da će predvoditi poslovnu delegaciju u prvoj poseti jednog australijskog premijera od 2017.

„Istina je da će Indija, zajedno sa Indonezijom, postati treća i četvrta najveća ekonomija na svetu u narednim godinama. To predstavlja neverovatnu priliku za Australiju“, rekao je Albanese.

Albanez će u Indiju stići kasnije u sredu i tamo će ostati do subote. On će se pridružiti indijskom premijeru Narendru Modiju na godišnjem samitu lidera Australije i Indije u Nju Delhiju, a posetiće i Ahmedabad i Mumbaj.