Kanada se sprema da pošalje Ukrajini stotine dronova

Kanada se sprema da pošalje Ukrajini stotine dronova

Vlada Kanade privodi kraju pregovore o isporuci Ukrajine stotinama savremenih izviđačkih dronova, prenosi Ukrinform.

„Pretpostavlja se da Otava pregovara o dogovoru o snabdevanju Ukrajini stotina visokotehnoloških bespilotne letelice kanadske proizvodnje koje su Ukrajinci identifikovali kao „jedini proizvod na tržištu koji zadovoljava sve naše operativne zahteve“, navodi se u izveštaju.

Napominje se da je Julija Sviridenko, prva potpredsednica ukrajinske vlade i ministarka ekonomskog razvoja, poslala prošlog jula pismo Aniti Anand, kanadskoj ministarki odbrane, i Hristiji Friland, ministarki finansija, u kojoj im kaže da su taktički dronovi postali ključni za snage na teren. Sviridenko je u pismu rekao da je Ukrajina razvila neke domaće bespilotne letelice, ali one „dolaze sa ozbiljnim ograničenjima“ — uključujući njihovu ranjivost na rusko elektronsko ratovanje koje je dovelo do smrti mnogih pilota dronova i njihovu ograničenu sposobnost da rade na noću i po lošem vremenu.

Sviridenko je rekao da Teledine Flir R70 Skiranger, proizveden u Vaterlou, Ont., uz obuku i terensku podršku koju je obezbedio Centar za robotiku u Otavi, ima mogućnosti za termičko snimanje, presretanje signala i detekciju hemijskog rata koje Ukrajinci traže.

Ona je zatražila 300 dronova kao donaciju od Kanade – obaveza koja bi verovatno koštala oko 150 miliona dolara.

„Ovi kanadski sistemi će biti stavljeni u dobro i neposredno stanje“, rekla je ona.

„Mogućnost presretanja signala R70 posebno bi bila od neprocenjive vrednosti jer omogućava dronu da identifikuje gde se nalaze neprijateljski telefoni, a može čak i da identifikuje pojedince“, navodi se u izveštaju.

Zahtev za bespilotne letelice donedavno nije bio prioritet, ali izvori sugerišu da je Kanadska komercijalna korporacija, krunska korporacija koja ima mandat da pomaže vladama u inostranstvu da pristupe robi iz Kanade, sada uključena u posao.

Danijel Minden, sekretar za štampu Ananda, nije komentarisao napredak bilo kakvog dogovora o dronu ili zašto je vlada mesecima odgovarala na Sviridenkov zahtev.

On je rekao da je Anand u bliskom kontaktu sa ukrajinskim zvaničnicima u vezi sa njihovim najhitnijim bezbednosnim potrebama. „Nastavićemo da identifikujemo različite opcije vojne pomoći kako bismo pomogli Ukrajini da se bori i pobedi“, rekao je on.

Kanada će početi da obučava ukrajinske branioce u taktičkoj medicinskoj pomoći i nastaviće do jeseni 2023. godine obuku ukrajinskih vojnih inženjera.