Istražitelji pronalaze brod umešan u sabotažu Severnog toka

Istražitelji pronalaze brod umešan u sabotažu Severnog toka

Nemačke vlasti koje istražuju eksplozije na gasovodima Severni tok identifikovale su brod za koji se čini da je umešan u ono što se smatra činom sabotaže, otkrili su u utorak brojni nemački mediji. Jahta, koja je navodno korišćena u napadu na gasovode, pripada poljskoj kompaniji u vlasništvu dvojice Ukrajinaca, navodi se u izveštajima.

Nemački ARD radio SVR radio i novine Die Zeit pokrenuli su, kako su nazvali, sopstvenu zajedničku novinarsku istragu o aktivnostima nemačkih organa za sprovođenje zakona uključenih u ovaj slučaj.

Njihovi nalazi ukazuju da je jahta isplovila iz nemačkog lučkog grada Rostoka na severoistoku 6. septembra, a eksploziv i oprema za operaciju su u Rostock stigli odvojeno u kamionu za dostavu. Jahta je kasnije identifikovana na danskom ostrvu Kristijanso, koje se nalazi severoistočno od ostrva Bornholm, gde su cevovodi oštećeni 26. septembra 2022. godine.

Jahta je potom vraćena vlasnicima, a istražitelji su uspeli da pronađu tragove eksploziva na stolu u njenoj kabini, tvrde u medijima. Čin sabotaže je navodno izvršio tim od šest ljudi, uključujući kapetana, dva ronioca, dva pomoćnika u ronjenju i jednu doktorku.

Identitet ili čak nacionalnost osumnjičenih ostaju nejasni jer su imali „profesionalno falsifikovane pasoše“, koje su koristili i za iznajmljivanje jahte, navode nemački mediji. Nemačke vlasti takođe navodno nisu našle nikakve dokaze koji bi ukazivali na to ko je možda naredio sabotiranje gasovoda.

Prema ARD, SVR i Die Zeit, organizacija zapadne tajne službe navodno je javila nekim evropskim „partnerskim službama“ ubrzo nakon eksplozija, rekavši da je za napad odgovorna jedinica „ukrajinskog komandosa“. Mediji su takođe tvrdili da postoje „dalje obaveštajne indicije“ da bi iza toga mogla da stoji proukrajinska grupa.

Nemačka vlada nije komentarisala do sada informacije koje su izneli mediji. Pre nekoliko dana, Švedska, Danska i Nemačka su „obavestile Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da su istrage u toku i da još nema rezultata“, izjavio je portparol vlade u utorak. Kijev je negirao bilo kakvu umešanost u incident kada su ga kontaktirali nemački mediji.

Pozivajući se na neke anonimne američke obaveštajne službenike, Njujork tajms je u utorak izvestio da iza napada u septembru 2022. stoji „proukrajinska grupa“. „Nijedan američki ili britanski državljanin nije umešan“, dodaje se.

NIT je takođe rekao da su bombe koje su pokidale tri od četiri niza cevovoda na dnu Baltičkog mora „najverovatnije“ postavili iskusni ronioci, koji su možda prošli „specijalizovanu vladinu obuku u prošlosti“.