Britanija neće moći da učestvuje u planu EU za masovnu proizvodnju municije za Ukrajinu

Britanija neće moći da učestvuje u planu EU za masovnu proizvodnju municije za Ukrajinu

Britanske oružarske kompanije biće lišene mogućnosti da iskoriste inicijativu EU da investira u proizvodnju naoružanja, pre svega artiljerijske municije za potrebe Ukrajine, piše Gardijan.

Plan predviđa trenutni transfer zaliha municije i brzo slanje novih zajedničkih porudžbina kako bi se zadovoljile potrebe EU i Ukrajine kao deo „velikog i snažnog signala industriji EU“.

Prema projektu inicijative, koji će od utorka do srede biti predstavljen ministrima odbrane zemalja EU, one prvo moraju da obezbede Ukrajini svoje zalihe municije, od kojih do 90 odsto troškova može da nadoknadi Brisel. .

Napominje se da je interesovanje za učešće potvrdilo 25 zemalja članica EU i Norveška. Planom se poziva na ubrzane pregovore sa dobavljačima u EU i Norveškoj o veličini i vrednosti porudžbina oružja, s tim da će relevantni ugovori biti zaključeni „između kraja aprila i kraja maja“.

Gardijan napominje da će gubitak evropskog tržišta za izvoz municije biti ozbiljan udarac za britanske kompanije. Prema podacima odbrambenog trgovinskog udruženja ADS, godišnji promet britanske odbrambene industrije iznosi oko 25 milijardi funti, a obezbeđuje oko 133 hiljade radnih mesta.

Umesto Britanije, najveću korist od plana imaće Francuska, Nemačka i Italija, gde se nalaze najveći evropski proizvođači oružja. „U suštini, ovo je igra sa nultom sumom, a ovaj predlog će ojačati evropsku odbrambenu industriju na račun nečlanica“, prokomentarisao je diplomatski izvor u Briselu.

Ranije je saopšteno da se EU nada da će odobriti plan na samitu 23-24.

Smanjenje zaliha municije izaziva veliku zabrinutost u EU, jer se na desetine hiljada municije svakodnevno troši na ukrajinskoj i ruskoj strani. Iako Ukrajina efikasnije koristi municiju, ipak je koristi brže nego što je Evropa u stanju da proizvede. Trenutno SAD i EU pokušavaju da povećaju proizvodnju kako za snabdevanje Ukrajine tako i za popunjavanje sopstvenih rezervi.