Švajcarski parlament odbacio predlog o oružju za Ukrajinu

Švajcarski parlament odbacio predlog o oružju za Ukrajinu

Vijeće kantona – gornji dom švajcarskog parlamenta – u ponedjeljak je, nakon višečasovne debate, odbilo zahtjev da se dozvoli ponovni izvoz oružja, koji bi podrazumijevao isporuku oružja švicarske proizvodnje Ukrajini, prenosi „Evropska istina“.

Predlog, koji je izneo predstavnik liberala Tjeri Burkart, predviđao je ukidanje zabrane ponovnog izvoza vojne opreme u zemlje koje su „lojalne švajcarskim vrednostima i imaju sličan režim kontrole izvoza“. onoj u Švajcarskoj“.

Burkart je, predstavljajući rezoluciju, naveo takve zemlje kao što su Nemačka, Španija i Danska – one su već podnele zahtev Švajcarskoj za dozvolu za ponovni izvoz i dobili negativan odgovor. Zapadne partnerske zemlje Berna nervira ova pozicija, dodao je parlamentarac.

Većina članova Komisije za sigurnosnu politiku Vijeća Kantona preporučila je glasanje protiv Burkartovog prijedloga. To su objasnili činjenicom da radije usvajaju neophodne izmene zakona putem parlamentarne inicijative.

Osim toga, pojedini članovi Vijeća kantona izrazili su principijelno protivljenje ukidanju zabrane reeksporta, jer su to vidjeli kao prijetnju reputaciji Švajcarske kao neutralne posredničke države.

Na kraju, 23 parlamentaraca glasala su protiv Burkartovog predloga, 18 je bilo za, a dva su bila uzdržana.

Istovremeno, pitanje reeksporta naoružanja biće i na dnevnom redu Donjeg doma – Nacionalnog saveta tokom tekuće sednice. Očekuje se da će sledeće srede razgovarati o predlogu Komiteta za bezbednosnu politiku koji je iznet još u januaru.

Prema tom predlogu, zabrana bi mogla da bude ukinuta ukoliko ponovni izvoz vojne opreme bude podrazumevao situaciju u kojoj Savet bezbednosti UN ili Generalna skupština UN dvotrećinskom većinom glasova utvrdi da je to u suprotnosti sa zabranom upotrebe sile po međunarodnom pravu.