SAD traže od Meksika konsultacije oko GMO kukuruza

SAD traže od Meksika konsultacije oko GMO kukuruza

Vlada SAD je eskalirala svoj trgovinski spor oko predloženih meksičkih ograničenja na genetski modifikovani kukuruz, tražeći u ponedeljak formalne konsultacije sa Meksikom o tom pitanju, prenosi Asošijeted pres.

Kancelarija američkog trgovinskog predstavnika saopštila je da je pozvala na konsultacije sa Meksikom o predloženim pravilima kojima bi se zabranio GMO kukuruz za ljudsku ishranu; Meksiko kaže da bi ga na kraju mogao zabraniti i za stočnu hranu.

Kancelarija trgovinskog predstavnika saopštila je da bi zabrana mogla „ugroziti milijarde dolara u trgovini poljoprivrednim proizvodima“.

Meksiko je vodeći uvoznik američkog kukuruza, od čega je većina genetski modifikovana. Skoro sve se hrani stokom, svinjama i pilićima u Meksiku, koji ne uzgaja dovoljno kukuruza za hranu da bi se snabdeo.

Meksiko tvrdi da GMO kukuruz može imati zdravstvene efekte, čak i kada se koristi kao stočna hrana, ali nije predstavio dokaz. Ako se problem ne reši u konsultacijama, to bi moglo dovesti do panela za rešavanje sporova ili trgovinskih sankcija prema sporazumu o slobodnoj trgovini SAD-Meksiko-Kanada, poznatom kao USMCA.

„Sjedinjene Države su u više navrata izražavale našu ozbiljnu zabrinutost zbog meksičke biotehnološke politike i važnosti usvajanja naučno zasnovanog pristupa koji je u skladu sa obavezama USMCA“, rekla je američka trgovinska predstavnica Ketrin Taj u saopštenju.

„Politika Meksika preti da poremeti milijarde dolara u trgovini poljoprivrednim proizvodima i ugušiće inovacije neophodne za suočavanje sa klimatskom krizom i izazovima bezbednosti hrane ako se ne reše“, navodi se u saopštenju.

Sjedinjene Države su takođe ljute zbog ograničenja Meksika na stranim i privatnim elektranama u Meksiku, ali američka vlada još nije iznela to pitanje u proces rešavanja sporova USMCA.

Činilo se da je Meksiko željan da izbegne veliki obračun sa Sjedinjenim Državama po pitanju kukuruza.

U februaru, meksičko odeljenje za privredu je odbacilo bilo koji datum za zamenu uvoza GMO kukuruza za životinje. Neki uvezeni kukuruz se takođe melje u brašno za upotrebu u kukuruznom čipsu ili drugim grickalicama.

Prema prethodnoj verziji pravila, neki američki uzgajivači brinuli su se da bi zabrana GMO kukuruza za životinje mogla da se dogodi već 2024. ili 2025. godine.

Američki farmeri su zabrinuti zbog potencijalnog gubitka najvećeg izvoznog tržišta za američki kukuruz. Meksiko je godinama uvozio GMO kukuruz iz SAD, kupujući oko 3 milijarde dolara godišnje.

Nova pravila i dalje kažu da će meksičke vlasti izvršiti „postepenu zamenu“ GMO stočne hrane i mlevenog kukuruza, ali ne postavljaju datum za to i kaže da će potencijalni zdravstveni problemi biti predmet proučavanja meksičkih stručnjaka „sa zdravstvenim vlastima iz drugih zemalja .”

„Što se tiče upotrebe genetski modifikovanog kukuruza za stočnu hranu i industrijsku upotrebu, datum zabrane njegove upotrebe je eliminisan“, navodi se u saopštenju Odeljenja za privredu. „Biće formirane radne grupe sa domaćim i međunarodnim privatnim sektorom kako bi se postigla uredna tranzicija.

U Meksiku je kukuruz prvi put pripitomljen pre oko 9.000 godina, a kako bi zaštitila svoje domaće sorte, zemlja će i dalje zabranjivati uvoz GMO kukuruza.

Meksiko će takođe zabraniti upotrebu GMO kukuruza za direktnu ljudsku ishranu, koji se u Meksiku sastoji uglavnom od svežeg belog kukuruza i belog kukuruznog tortilja brašna. Meksiko nema potrebe da uvozi beli kukuruz iz Sjedinjenih Država, gde je većina kukuruza žuti ili šećerni kukuruz.

Sjedinjene Države takođe kažu da Meksiko nepravedno daje prednost svojim državnim kompanijama za proizvodnju električne energije i nafte u odnosu na američke konkurente i dobavljače čiste energije. Kanada se takođe pridružila toj žalbi.