Anksioznost, preaktivna bešika povezana sa psihosocijalnim uticajima kod žena

Anksioznost, preaktivna bešika povezana sa psihosocijalnim uticajima kod žena

Žene sa preaktivnom bešikom (OAB) i barem blagim simptomima anksioznosti prijavljuju veće psihosocijalno opterećenje, prema studiji objavljenoj na internetu 13. februara u Neurology Urodinamics.

Villiam S. Reinolds, MD, iz Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu, Tenesi, i kolege su ispitivali efekat anksioznosti na OAB sa posebnim fokusom na preosetljivost bešike. Analiza je obuhvatila 120 žena sa OAB i fokusirala se na ozbiljnost i kvalitet života urinarnih simptoma koje su prijavili pacijenti, simptome psihološkog stresa, opšte somatske simptome i rezultate kvantitativnog senzornog testiranja, uključujući vremensko sumiranje toplotnog bola.

Istraživači su otkrili da je 30 posto žena imalo barem blagu anksioznost. Nisu primećene grupne razlike u težini urinarnih simptoma; međutim, anksioznije žene su prijavile lošiji kvalitet života specifičan za OAB, veće psihološko opterećenje stresom, veću reaktivnost na stres i veće somatske simptome.

Nisu uočene razlike između anksioznih grupa za prag bola i toleranciju na kvantitativno senzorno testiranje. Međutim, vremensko sumiranje toplotnog bola bilo je veće kod žena sa anksioznošću u odnosu na žene bez anksioznosti, što ukazuje na veću centralnu senzibilizaciju.

„Ključni novi nalaz u trenutnoj studiji je da su žene sa OAB-om i anksioznošću pokazale povišenu vremensku sumu za toplotnu bol u odnosu na one bez anksioznosti“, pišu autori. „Povećano vremensko sumiranje toplotnog bola je objektivni marker centralne senzibilizacije na ulaz C-vlakna, tako da naši nalazi podržavaju potencijalnu ulogu centralne senzibilizacije kao patofiziološkog mehanizma koji doprinosi OAB ​​kod onih sa većim psihološkim opterećenjem.