SAD raspoređuju nuklearne bombe za vežbe u Koreji

SAD raspoređuju nuklearne bombe za vežbe u Koreji

Sjedinjene Američke Države i Južna Koreja održale su u ponedeljak zajedničke vazdušne vežbe u morima zapadno od poluostrva, a Pentagon je za učešće razmestio nuklearni strateški bombarder B-52H, saopštilo je južnokorejsko ministarstvo odbrane.

Vežba je izvedena iznad voda Žutog mora, a bombarder je leteo u formaciji zajedno sa južnokorejskim borbenim avionima F-15K i KF-16, saopštilo je ministarstvo. Događaj se dogodio samo tri dana nakon što su SAD rasporedile teške bombardere B-1B u region, navela je južnokorejska vojska.

„Raspoređivanje američkog strateškog bombardera B-52H na Korejskom poluostrvu demonstrira odlučne, nadmoćne sposobnosti i stav saveznika da odvrate i odgovore na napredujuću nuklearnu i raketnu pretnju Severne Koreje“, navodi se u saopštenju vojske.

Pentagon je prethodno rasporedio bombarder B-52H na Korejsko poluostrvo prošlog decembra, a nova demonstracija sile dolazi uoči velike zajedničke američko-južnokorejske vežbe Štit slobode, koja je planirana da se održi od 13. do 23. marta. Vežbe su predviđene za postati najveća zajednička vežba u najmanje pet godina, i uključiće obuku iz vazduha, kao i amfibijsko sletanje.

Nakon glavne vežbe će uslediti druga vežba, nazvana Ratnički štit. Obraćajući se novinarima u petak u Seulu, portparol američkih snaga u Koreji pukovnik Isak Tejlor rekao je da su ratne igre namenjene poboljšanju sposobnosti odgovora SAD i Južne Koreje na navodnu „agresiju“ Severne Koreje i da će uključiti „lekcije naučene iz nedavnih ratova i sukoba“.

SAD i Južna Koreja su odlučile da organizuju vežbe uprkos ponovljenim prigovorima Pjongjanga, koji je upozorio da bi se takve vežbe mogle smatrati „objavom rata“ i dovesti do „neviđeno upornih i snažnih kontraakcija“. Severna Koreja je u nedelju apelovala na UN, pozivajući globalno telo da u potpunosti obustavi vežbe.

Pjongjang je pozvao UN i međunarodnu zajednicu da „snažno apeluju na SAD i Južnu Koreju da odmah obustave svoje provokativne izjave i zajedničke vojne vežbe“, rekao je Kim Son-Gjong, najviši zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova DNRK u saopštenju. od strane Korejske centralne novinske agencije (KCNA).