Sindikat metalaca Nezavisnost: Nadležni da utvrde uzrok smrti radnice fabrike Leoni

Sindikat metalaca Nezavisnost: Nadležni da utvrde uzrok smrti radnice fabrike Leoni

Granski sindikat metalaca „Nezavisnost“ zatražio je danas od nadležnih zdravstvenih i drugih državnih organa da objavljive uzrok smrti radnice fabrike Leoni u Kraljevu.

„Kako bi se izbegle spekulacije oko uzroka smrti radnice fabrike Leoni u Kraljevu, tražimo od nadležnih zdravstvenih i državnih organa istragu da bi se utvrdilo da li je povezan sa uslovima rada“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da su sporni Zakon o radu i način kako je regulisana preraspodela radnog vremana i Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu.

„Nezavisnost“ je, kako je navedeno, ocenio da te zakone treba menjati uz aktivno ucešće sindikata iz razloga što sadrže pregršt propusta, nelogičnosti i nedefinisanih, odnosno šturo definisanih odredbi.

„Ono što, kao posebnu stavku, ističemo je Kolektivni ugovor kod poslodavca Leoni kojim su regulisane mnoge stavke koje nisu, ili su oskudno definisane tim zakonima. Aktuelni Kolektivni ugovor u auto-industriji jedan je od boljih i služi kao reper ostalim kompanijama i kao primer dobre prakse“, ocenio je sindikat metalaca.

Podsetio je da bi zarade radnika, nadoknade, odmori i uslovi rada bez sindikata bili neuporedivo niži.

Sindikat „Nezavisnost“ je pozvao radnike da se ne ponašaju „neutralno“ i da prijave svaki vid nepostovanja zakona i Kolektivnog ugovora, svaki oblik zloupotrebe i mobinga.

Radnica fabrike Leoni u Kraljevu Danka Ranković preminula je pre desetak dana, četiri dana nakon zadobijene povrede na radu, poslovodstvo tvrdi da je do povrede došlo „prilikom slučajnog spoticanja i pada“, neke njene kolege tvrde da je preminula upravo zbog povrede na poslu.