Tužilaštvo EU istražuje ugovor u vezi sa železničkom tragedijom u Grčkoj

Tužilaštvo EU istražuje ugovor u vezi sa železničkom tragedijom u Grčkoj

Evropsko javno tužilaštvo (EPPO) otvorilo je istragu o ugovoru o nadogradnji grčkih sistema za signalizaciju i daljinsko upravljanje vozovima nakon velike katastrofe u kojoj je poginulo 57 ljudi.

„Mogu da potvrdim da EPPO zaista vodi istragu koja se tiče isključivo mogućih šteta prouzrokovanih finansijskim interesima EU“, rekao je predstavnik tužilaštva.

Predstavnik EPPO-a nije izneo nikakve detalje o istragama koje su u toku kako se ne bi unapred utvrdio njihov ishod.

Ugovor „717“ potpisan je 2014. godine i odnosi se na rekonstrukciju i modernizaciju sistema signalizacije i daljinskog upravljanja na pruzi Atina-Solun-Promahon.

Povereno je zajedničkom preduzeću TOMI (podružnica grčke grupe Aktor) i francuske multinacionalne kompanije Alshtom.

Međutim, jedna od kompanija nije mogla da obezbedi potrebne sertifikate, što je, u kombinaciji sa nedostatkom tehničkih mogućnosti, dovelo do ozbiljnih kašnjenja u realizaciji projekta.

Prema pisanju publikacije, grčke vlasti su 2017. godine uputile slučaj Računskoj komori, koja je u avgustu 2018. odobrila dodatni sporazum. Iako je odobren dodatni ugovor koji omogućava implementaciju zajedničkog alarmnog sistema i Alštom je potpisao studiju u julu 2019. godine, dodatni ugovor je potpisala vlada Kirijakosa Micotakisa dve godine kasnije.

Kao rezultat toga, alarmni i nadzorni sistem nikada nije pušten u rad. Očekuje se da će preostali posao za završetak ugovora za 717 trajati otprilike godinu dana. U međuvremenu, grčke železnice se i dalje upravljaju ručno.

Podsetimo, u Grčkoj je protiv šefa železničke stanice podignuta optužnica za ubistvo iz nehata, čiji su postupci doveli do železničke katastrofe velikih razmera.