Severna Koreja: UN da zahtevaju prekid vojnih vežbi Južne Koreje i SAD

Severna Koreja: UN da zahtevaju prekid vojnih vežbi Južne Koreje i SAD

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje pozvalo je u nedelju Ujedinjene nacije da zahtevaju hitan prekid kombinovanih vojnih vežbi Sjedinjenih Država i Južne Koreje, rekavši da one podižu tenzije koje prete da izmaknu kontroli, preneo je Rojters.

Vežbe i retorika saveznika „neodgovorno podižu nivo konfrontacije“, rekao je Kim Son Gjong, zamenik ministra inostranih poslova za međunarodne organizacije, u izjavi koju je prenela državna novinska agencija KCNA.

Sjedinjene Države i Južna Koreja će u martu sprovesti više od 10 dana velikih vojnih vežbi, uključujući desantovanje amfibija, saopštili su u petak zvaničnici dve zemlje.

SAD i Južna Koreja kažu da su vežbe u samoodbrani i da su neophodne da bi se suprotstavili rastućim pretnjama severnokorejskih balističkih raketa i programa nuklearnog oružja, koji su zabranjeni rezolucijama Saveta bezbednosti UN.

Severna Koreja je u subotu okrivila Sjedinjene Države za, kako je rekla, kolaps međunarodnih sistema kontrole naoružanja i rekla da je nuklearno oružje Pjongjanga pravedan odgovor da se obezbedi ravnoteža snaga u regionu.

Saveznici su u petak izveli i kombinovanu vazdušnu vežbu sa američkim bombarderom dugog dometa i južnokorejskim borbenim avionima, i organizovali su nedelje vežbi za trupe specijalnih sledovanja.

„UN i međunarodna zajednica će morati snažno da apeluju na SAD i Južnu Koreju da odmah obustave svoje provokativne primedbe i zajedničke vojne vežbe“, rekao je Kim.

Za žaljenje je što UN dosledno ćute o vežbama koje imaju „jasnu agresivnu prirodu“, rekao je on.

Prošlog meseca Kim je izdao saopštenje u kojem je rekao da je generalni sekretar UN Antonio Gutereš bio „izuzetno nepravedan, neuravnotežen“ u vezi sa severnokorejskim raketnim testovima.