Kina najavljuje veliko otkriće nafte i gasa

Kina najavljuje veliko otkriće nafte i gasa

Kineska državna naftna i gasna korporacija CNOOC objavila je otkriće velikog naftnog polja sa rezervama lake sirove nafte od 100 miliona tona u Bohajskom moru, koje se proteže duž severne obale zemlje.

Prema saopštenju kompanije u sredu, naftno polje Bozhong 26-6 leži na jugu Bohajskog mora, sa prosečnom dubinom vode od 22 metra. Otkrivačka bušotina je izbušena i završena na dubini od 4.480 metara, koja je naišla na ukupno 321,3 metara naftnih isplativih zona. Bušotina je testirana da proizvodi u proseku oko 2.040 barela sirove nafte i 11,45 miliona kubnih stopa prirodnog gasa dnevno, navodi se u izveštaju.

„Naftno polje Bozhong 26-6 je treće otkriće naftnog polja sa [sto miliona tona] rezervi u [južnom] Bohajskom moru nakon Kenli 6-1 i Kenli 10-2,” izjavio je zamenik glavnog inženjera istraživanja CNOOC-a, Ksu Changgui.

Izvršni direktor kompanije, Džou Sinhuai, dodao je da će CNOOC „nastaviti da traži naftna i gasna polja srednje do velike veličine i da će nastaviti zamah u razvoju nafte i gasa na moru…“

Prema stručnjacima iz industrije, otkrića prirodnog gasa i nafte u Bohajskom moru će povećati godišnju proizvodnju CNOOC-a na preko 80 miliona tona ekvivalenta nafte do 2025.

CNOOC je treća po veličini kineska nacionalna naftna kompanija posle CNPC i Sinopec. Osnovan 1982. godine sa sedištem u Pekingu, CNOOC se bavi proizvodnjom, preradom i marketingom nafte i prirodnog gasa iz kineskih ofšor zona.