SAD obećavaju 6 milijardi dolara za investicije u klimu i okeane

SAD obećavaju 6 milijardi dolara za investicije u klimu i okeane

Američki Stejt department je u petak izneo detalje o 6 milijardi dolara obaveza finansiranja širom sveta za zaštitu okeana i borbu protiv klimatskih promena, prenosi Rojters.

Taj iznos je u četvrtak prvi objavio izaslanik Vašingtona za klimu Džon Keri na konferenciji o okeanima u Panami i obuhvata 77 različitih obaveza, navodi se u saopštenju američkog Stejt departmenta u petak.

Ukupan iznos uključuje oko 3 milijarde dolara za otpornost na klimu i obaveze istraživanja klime koje su bile deo Zakona o smanjenju inflacije koji je Kongres usvojio prošle godine, prema Stejt departmentu.

Obaveze takođe uključuju više od 665 miliona dolara za održivo ribarstvo i više od 200 miliona dolara za borbu protiv zagađenja mora.

„Klimatska kriza i kriza okeana su jedno te isto. Ne možemo u potpunosti da se pozabavimo jednim bez drugog“, rekao je Keri u četvrtak na konferenciji „Naš okean 2023“, koja je okupila predstavnike privatnog i javnog sektora iz preko 190 zemalja.

Od 77 obaveza, 30 je usmereno na klimatske promene, što iznosi oko 5 milijardi dolara od ukupnog iznosa.

Za neke od obećanja i dalje je potrebno odobrenje američkog Kongresa.

Saopštenje Vašingtona dolazi uporedo sa najavom Evropske unije u četvrtak o obavezama u vrednosti od 816,5 miliona evra (867,45 miliona dolara).