Slovačka može da prebaci Ukrajini 10 MiG-29

Slovačka može da prebaci Ukrajini 10 MiG-29

Slovačka razmatra da Ukrajini pokloni 10 od svojih 11 aviona MiG-29 sovjetske proizvodnje, koji su povučeni iz upotrebe prošle godine, usred obnovljenih poziva zapadnim zemljama za borbene avione, izjavio je u intervjuu agenciji AP slovački ministar odbrane Jaroslav Nađ.

„Nikada više nećemo koristiti MiGove. Oni za nas nemaju stvarnu vrednost. Ako ih damo Ukrajini, oni mogu da pomognu da se spasu njihovi životi“, objasnio je on.

Prema Nađovim rečima, planirano je da poslednji, 11. sovjetski lovac bude predat slovačkom muzeju.

Očekuje se da će konačna odluka o nabavci MiG-ova 29 Ukrajini biti doneta u roku od nekoliko dana ili nedelja, napominje AP. U ovom slučaju, Slovačka će postati prva članica NATO koja će prebaciti borbenu avijaciju u Kijev.

Podsetimo, na samitu u Briselu u februaru, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski se lično obratio vršiocu dužnosti premijera Slovačke Eduardu Hegeru sa zahtevom da isporuči lovce MiG-29. On je obećao da će učiniti sve što je moguće da se ovaj zahtev udovolji.

Posle toga je predsednik parlamenta Slovačke Boris Kolar rekao da se u pitanju prebacivanja borbenih aviona MiG-29 u Ukrajinu prvo mora odlučiti da li privremena vlada ima legitimitet da to učini.

Prema zvaničnim podacima, Slovačka je od februara 2022. godine dostavila Ukrajini oružje u ukupnom iznosu od skoro 168 miliona evra. Reč je o protivvazdušnim raketnim kompleksima S-300, helikopterima, hiljadama raketa za salve sisteme „Grad” i desetinama oklopnih vozila.