Eksplozije Severnog toka nanele su štetu divljim životinjama

Eksplozije Severnog toka nanele su štetu divljim životinjama

Uništavanje gasovoda Severni tok 1 i 2 nije samo prekinulo dotok ruskog prirodnog gasa u zapadnu Evropu, već je ubilo i zatrovalo već ugrožene vrste riba i morskih sisara u Baltičkom moru, navodi se u novom izveštaju Danske, Poljske i nemački naučnici.

Dve cevi Severnog toka 1 i jedna cev Severnog toka 2 digle su se u vazduh krajem septembra 2022. godine, što je Moskva nazvala aktom međunarodnog terorizma. Prema studiji koju je sproveo Univerzitet Arhus u Danskoj, „četiri eksplozije“ su uzburkale okolno morsko dno, uključujući i područje koje se ranije koristilo za odlaganje toksičnog otpada.

„To bi moglo značiti da će se ribe koje su bile izložene supstancama [kao što su olovo i TBT] razboleti. Neki od njih će umreti, a neki od njih će imati poteškoća da se razmnožavaju“, rekao je Hans Sanderson iz Odeljenja za nauku o životnoj sredini u Arhusu za Kopenhagen post u ponedeljak.

Istraživači su procenili da je četvrt miliona tona kontaminiranog morskog dna, područje „dvostruko veće“ od ostrva Bornholm, možda uzburkano eksplozijama. Ovo je ugrozilo populaciju bakalara i morskih pliskavica u Baltičkom moru, koje u blizini imaju mesta za razmnožavanje.

Eksplozije su možda oglušile sve pliskavice u krugu od 50 kilometara od eksplozije, dok su one u krugu od 4 kilometra „verovatno poginule“, rekli su istraživači.

„Zaista je bilo na najgorem mestu koje se može zamisliti. Tragedija je što se ovo dogodilo baš ovde, gde je priroda već potpuno na kolenima“, rekao je Bo Oksnebjerg iz Svetskog fonda za prirodu (VVF) za Post. On je pozvao dansku i švedsku vladu da osmisle „pomorski plan“ za zaštitu Baltika od budućih incidenata.

Danski ministar životne sredine Magnus Heunike obećao je da će vlada „kontinuirano pratiti i deliti informacije sa našim susednim zemljama oko Baltičkog mora, kako bismo imali opštu sliku posledica i mogli da ih pratimo u relevantnom obimu“.

Danska, Švedska i Nemačka odbile su da objave bilo kakve informacije o svojim istragama o sabotaži Severnog toka, uprkos ponovljenim zahtevima Rusije. Prošle nedelje Moskva je zatražila od UN da otvori istragu o aktu međunarodnog terorizma.

Ranije ovog meseca, američki istraživački novinar Sejmur Herš objavio je članak u kome okrivljuje SAD i Norvešku za dizanje gasovoda u vazduh. Dok je američka vlada odbacila njegove tvrdnje kao „potpuno lažne“, predsednik Džo Bajden je pretio Severnom toku 2 prošlog januara i više zvaničnika Stejt departmenta je sa odobravanjem govorilo o njegovom uništenju.