UN će se boriti da ujedine Libiju na izborima ove godine

UN će se boriti da ujedine Libiju na izborima ove godine

Najviši diplomata Ujedinjenih nacija u Libiji rekao je u ponedeljak da pokreće novi pokušaj smirivanja duboko uznemirene nacije pritiskanjem da se rivalske frakcije dogovore o održavanju predsedničkih i zakonodavnih izbora ove godine, ali optimizam je prigušen nedostatkom detalja i stalnim sporovima, preneo je Asošijeted pres.

Abdulaje Batili, specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Antonija Gutereša za Libiju, rekao je Savetu bezbednosti UN u Njujorku da je najnovija inicijativa usmerena na predsedničke i zakonodavne izbore u roku od 10 meseci.

Do danas je, rekao je, „politički proces i dalje dugotrajan i nije u skladu sa težnjama Libijaca koji nastoje da izaberu svoje lidere i osnaže svoje političke institucije“.

„Ukratko, Libijci su nestrpljivi“, nastavio je. „Oni dovode u pitanje volju i želju političkih aktera da se održe inkluzivni i transparentni izbori 2023.

Batili i mnogi međunarodni akteri nadaju se da bi izbori mogli da ujedine naciju podeljenu između vlada koje kontrolišu njene istočne i zapadne delove. Podela nacije bogate naftom podstakla je nasilje između naoružanih grupa i dovela do neizrecivog broja nesigurnih putovanja iz Libije preko Sredozemnog mora. Mnoga putovanja završavaju utapanjem.

Nakon televizijskog sastanka, članovi Saveta bezbednosti održali su zatvorenu diskusiju.

„Postavljali smo pitanja i sada tražimo odgovore. Za sada je sve veoma nejasno“, rekao je Dmitrij Polanski, prvi zamenik predstavnika Rusije u UN. „Moramo da vidimo detalje, jer su napori da se okupe različite libijske stranke već preduzeli. Nisu uspeli. Zato želimo da razumemo šta je ovog puta zaista drugačije.“

Libijski predstavnik Taher El-Soni, jedan od retkih ambasadora na sastancima čija vlada ne kontroliše svu međunarodno priznatu nacionalnu teritoriju, ponovio je poziv za više.

„Svi čekaju da vide detalje mehanizma“, rekao je on. „Svi se slažu da idemo na izbore… nadamo se da će doći do ovog političkog zamaha.“