Stotine demonstranata osuđuju rasizam u Tunisu

Stotine demonstranata osuđuju rasizam u Tunisu

Stotine demonstranata u glavnom gradu Tunisa izašlo je u subotu na ulice da osudi rasizam i izrazi solidarnost prema migrantima nakon što je sve autoritarniji lider zemlje tvrdio da postoji zavera da se izbriše identitet njegove zemlje dovođenjem podsaharskih Afrikanaca, piše Asošijeted pres.

Ljudi koji su uzvikivali „ne rasizmu“, „solidarnost sa migrantima“ i „ne policijskom obračunu“ marširali su centralnim Tunisom u okviru demonstracija koje su organizovali tuniski novinarski sindikat i nekoliko nevladinih organizacija.

Predsednik Kais Saied rekao je ranije ove nedelje da su potrebne „hitne mere“ da bi se rešio problem ulaska neregularnih imigranata iz podsaharskih zemalja, „sa njihovim mnoštvom nasilja, zločina i neprihvatljivih praksi“.

Portparol Tuniskog foruma za socijalna i ekonomska prava, Romdhane Ben Amor, osudio je sve veći broj rasističkih napada na podsaharske migrante nakon Saiedovih izjava.

„Primetili smo pokušaje da se neki migranti isteraju iz njihovih domova“, rekao je on za Asošijeted pres. „Drugima je onemogućeno da idu javnim prevozom.

Tuniska komičarka Fatma Saidane osudila je „žalosne akcije“ usmerene na neke podsaharske ljude i pozvala ljude da pokažu građanski stav.

„Ne smemo da napadamo ili vređamo ljude koji žive na našem tlu, na isti način na koji ne prihvatamo da se naši sunarodnici maltretiraju u Evropi“, rekla je ona.

Proteklih dana privedeno je oko 100 migranata iz podsahare koji su ilegalno prešli tunisku granicu, rekao je Riadh Nouioui, zamenik tužioca Kaserina, planinskog regiona blizu Alžira. Drugi migranti ulaze u zemlju iz susedne Libije.

Saiedovi komentari izazvali su buru na društvenim mrežama i osudu nevladinih organizacija. Tunis, nekada hvaljen kao jedina nova demokratija u arapskom svetu, nedavno je takođe doživeo rekonstrukciju opozicionih političara i aktivista.